У Хмельницькому почали проводити безкоштовні тури на сміттєзвалища для всіх охочих. В рамках першої екскурсії учасників відвезли на Хмельницький полігон твердих побутових відходів. Організатором екскурсії на сміттєвий полігон стала ГО “Розумне довкілля. Хмельницький”. Метою таких "турів" було в усій красі показати проблему генерування й накопичення відходів та розповісти, що цьому можна запобігти.

“Мало хто знає, але в обласному центрі щороку викидають приблизно 106 тисяч тонн відходів. Тобто щосекунди кожна людина з громади генерує 2 кілограми сміття. Це досить великі масштаби. Сміттєвий полігон планували рекультивувати приблизно шість років тому, було в планах збудувати сміттєпереробний завод. Отримали певні погодження, пройшли процедуру тендерів, але на заваді планам стала повномасштабна війна. Проте проблема зі сміттям нікуди не зникла”, — розповіла представниця офісу “Розумне довкілля. Хмельницький” Світлана Каритун.

Оголошення про таку екскурсію організатори розмістили в соцмережах. На перший тур зібралось близько 50 осіб, зокрема діти та внутрішньо переміщені особи. “Насамперед ми поїхали на Хмельницький полігон твердих побутових відходів, котрий функціонує з 1956 року. Гори зі сміття там заввишки з восьмиповерхівку та весь час зростають. Таким чином люди можуть побачити всю масштабність проблеми. Далі ми поїхали у Центр управління відходами, де побачили, як їх сортують. До речі, потім це сміття передають підприємцям, які використовують його як вторинну сировину. Третя локація — екобус, він працює у місті на 20 точках. Туди можна принести медикаменти, термометри, батарейки, акумулятори, фарби, розчинники, неробочу електроніку, клей, ртутовмісні лампи. За гроші платників податків все це утилізовується. Після того ми повезли екскурсантів на сортувальний майданчик комунального підприємства, яке збирає у місті скло та пластик. На цій дільниці люди змогли побачити процес досортовування та пресування зібраного сміття”, — додала екологічна активістка. За словами співрозмовниці, після цього туру чимало його учасників повідомили, що почали сортувати сміття та ділитися своїм досвідом зі знайомими.

Як повідомлялося, в Україні 9 липня набув чинності євроінтеграційний Закон № 2320-IX "Про управління відходами", ухвалений у 2022 році. Він запускає сміттєву реформу, зокрема замінює поняття “відходи” на поняття “сировина”, щоб зробити переробку інвестиційно привабливою.