До редакції все ще звертається чимало читачів з питаннями про правила надання й оформлення субсидій. Сьогодні на деякі з них відповідає директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська:

— Світлано Іванівно, уточнімо, на які приміщення надається право для отримання субсидії?
— Згідно із законодавством, право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива мають громадяни, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, — на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів — на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності — на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. 
 — Чимало людей нині проживає у дачних і садових будинках. Що робити їм?
— Надання субсидії для громадян, які проживають у дачних й садових будинках, не передбачено. Проте, прошу звернути увагу, громадяни можуть мати право на отримання субсидії, якщо переведуть ці будинки у житлові. Зазначене питання регулюється Порядком переведення дачних і садових будинків, які відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року (№321).
— Як же перевести дачний і садовий будинку в житловий?
— Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки здійснюють безоплатно органи місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.
Щоб перевести дачний чи садовий будинок у житловий, власник або уповноважена ним особа повинні подати до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, якщо в сільській раді виконавчий орган не утворено, — сільському голові заяву про переведення дачного (садового) будинку у житловий будинок. До заяви додаються документи:
— копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;
— письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в житловий;
— звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за формою, затвердженою даним порядком.
Коли все буде належним чином оформлено, можна звертатися за призначенням субсидії.