— Куди зібрався?
— У міськраду — обговорюватимуть тарифи на перевезення.
— А що їх обговорювати? Після виборів підвищать.
— ?
— Це ж і їжаку зрозуміло: маршрутники натиснули на владу, страйкують — вона їм тарифи і підвищить. Але до виборів не ризикне, аби не псувати імідж.

Така нехитра розмова відбулася напередодні позачергового засідання Хмельницького міськвиконкому, присвяченого тарифному питанню для перевізників. Причому співрозмовницею була пересічна пенсіонерка, яка, як згодом з’ясувалося, абсолютно точно спрогнозувала подальший перебіг подій. А якщо усе заздалегідь відомо, то чи варто ламати списи? Бо суперечка у приміщенні міськради виникла вкрай гостра, іноді «базарна», як її характеризували самі учасники. Більше того, після завершення біля виходу з «зеленої зали» ледь не відбулася бійка. Питання перевезень у нас стало вкрай гарячим, особливо після страйку маршрутників 23 вересня та зіпсованого Дня Хмельницького. Як охарактеризував дії транспортників, виступаючи на засіданні виконкому, виконуючий обов’язки Хмельницького міського голови Костянтин Чернилевський: «Ви транспортний колапс у День міста влаштували».
Якщо відверто, то статтю про тарифи хотілось написати абсолютно об’єктивну, але навіть не знаю, чи вдасться після побаченого у стінах міськради. Й справа не в тому, що останнім часом перевізники, м’яко кажучи, вели себе дещо неадекватно. Скажімо, 23-го навіть таксі було викликати проблематично, бо і попит був зависокий, і дороги перекриті. На День міста саботаж перевізників призвів до того, що знайомій (а їй за п’ятдесят) довелося пішки долати відстань від проспекту Миру до маслозаводу. Колега розповідала, що на зупинці на Озерній простояла сорок хвилин. Ні, ці речі могли забутися — усе мине, і це мине. Не забудеться інше…
Засідання виконкому в розпалі. Слово бере учасник АТО. Контужений. Інвалід ІІІ групи. З ним негідно повелися у маршрутці. Ви думаєте, присутні перевізники вибачилися за колег? Пообіцяли з’ясувати, на якому маршруті і хто образив воїна? Принаймні вислухали та взяли до уваги зауваження? Якщо ви так подумали, то це невиправданий оптимізм і наївна віра у щось святе у душах наших, хмельницьких, перевізників-бізнесменів. Зчинився якийсь шалений ґвалт і вереск. Як на базарі, зарепетували транспортники. І, головне, незрозуміло чому. Навіщо цей рейвах, якщо військовий хотів лише бути почутим… Послухав він цей галас, послухав, а тоді відвернувся та вийшов із зали. Але, виходячи, він пройшов повз журналістів. І ми побачили ці очі. Складно сказати, що в них було. Може, біль? А може, смуток? Чи образа? Але цей погляд, мабуть, не дозволить тепер бути абсолютно об’єктивним при написанні матеріалу, бо перевізники переступили межу. Й не своїми страйками та саботажем, навіть не погрозами та натяками на транспортний колапс, якщо їм не підвищать тарифи. А своїм ставленням до героя, який захищав, у тому числі, їхній бізнес, боронячи державу на сході.
Розгляд рішення «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів в місті Хмельницькому у міському пасажирському транспорті загального користування», зрозуміло, розпочався із «передісторії» питання. Нагадаємо і вам, що до лютого проїзд в автобусах коштував 2,5 гривні, в маршрутці —          3 гривні. Але шалена інфляція, стрімке здорожчання пального, мастил тощо примусили владу піти назустріч перевізникам та прийняти рішення (без обговорення, громадських слухань — усієї необхідної процедури) про тимчасове підвищення цін на проїзд на п’ятдесят копійок. Наразі ситуація стабілізувалася, й тариф повернули до старих позначок — почався крик серед перевізників: «дайош» 3,5 для маршрутки.
Якщо порівнювати з іншими містами, схожими на Хмельницький, то у Рівному та Вінниці проїзд в автобусі коштує 2,5 гривні, в маршрутці — 3 гривні; у Луцьку та Чернігові — по три гривні усі ці транспортні послуги. Тому Костянтин Чернилевський цілком логічно запитав у маршрутників: «Як я зможу пояснити громаді Хмельницького, що в нас проїзд дорожчає?» А справді, що дизельне пальне у волинян дешевше? Чи у Вінниці водії хочуть менше заробляти? Чому в нас має бути дорожче?
Так, маршрутники розповідали про подорожчання усього; про те, що «їх хочуть залишити без штанів і трусів»; про відсутність відшкодування за перевезення пільговиків (ситуація із героєм АТО наочно показова); про собівартість послуг. Усе так, але чомусь, до прикладу, перевізники ФОП Марцинюк і ТОВ «Рембудтранс» так і не спромоглися надати інформацію про свій пасажиропотік, який влаштував би членів міськвиконкому. Умовно кажучи, дві великі різниці, якщо на паперах маршрутка перевезла за день сотню пасажирів, а насправді півтисячі. Без запитань було обґрунтування пасажиропотоку великих автобусів. Хоча, якщо відверто, ґрунтовних обстежень з боку влади та громадськості взагалі не проводилося на жодному маршруті. Були вибіркові, але наскільки вони об’єктивно змальовують картину?
Перевізники наголошували: «якщо не буде обґрунтованої ціни, то робітники не вийдуть на роботу. І це не погроза, а важке питання». Так, усім хочеться заробляти більше. І про це йшлося на зібранні, і «про без штанів і трусів» (вибачайте за повтор цитати з засідання виконкому), і про те, що одна з перевізниць купила «Лексус» чоловікові. Це вже представник Ради майдану запитав: так погано живете, що машини преміум-класу купуєте? Суперечки були гострі, а на чому зійшлися?
На засіданні виконкому прийняли рішення, що з 1 листопада проїзд в автобусах таки подорожчає до трьох гривень; проїзд у маршрутках поки залишається без змін. Але якщо перевізники порахують-обгрунтують необхідність підвищення тарифів, то можна змінити розцінки й для них. І навіть встигнути це зробити до згаданої дати.
І що ми маємо? Виконуючий обов’язки міського голови питав, як пояснити людям, чому в Хмельницькому проїзд дорожчий, ніж у сусідів. Так чому ж? Притиснули владу бізнесмени від керма? Своїми страйками примусили піти на поступки? Вдався їхній наїзд? І надалі громада житиме під загрозою примусу з боку перевізників?
Але з’явилася після засідання й певна надія на «незалежність» від шантажу. Один із членів виконкому, депутат міськради, сказав, а може, нам «розігнати всіх цих перевізників і створити комунальне підприємство? Я це запропоную на наступній сесії». А що, цікавий варіант. Побачимо, чи з’явиться така пропозиція від обранця. Бо неподобство, яке чинили перевізники в останній декаді вересня, таки має обернутися рішучими діями з боку влади.