На жаль, бажання декотрих ділків заробити гроші на людських бідах не втрачає актуальності й сьогодні. А коли мова йде про тих, хто в першу чергу мав би відстоювати інтереси селян, фахово виконувати свої обов’язки, то світле майбутнє, яке нам останні передвиборні місяці «щиро» обіцяють кандидати до владних крісел та, врешті, й самі можновладці, виглядає доволі сутінковим…

Такі настрої викликав лист від жителів Хмельниччини, які побажали залишитися анонімними: «Шановні працівники газети «Подільські вісті»! Надрукуйте, будь ласка, нашого листа про біль, якого нам завдали працівники ветеринарної медицини.
В селах стало дуже важко жити. Особливо зараз. Більшість людей виживає за рахунок молока, за яке і так платять мізер. Але ми змирилися і терпимо, горблячи спини. А працівники ветеринарної медицини на нашій праці вирішили й собі «нагріти руки», ставлячи липовий діагноз худобі «лейкоз». А відтак не можна здавати молоко, не можна гонити на пасовище у загальній череді. Лише тримати корівчину вдома. Це абсурд і ганьба!
Раніше, роками спеціально приїжджали до домівки селянина, чиїй худобі встановили цей фальшивий діагноз, і з міліцією забирали корову. Нахабно, безцеремонно, з погрозами. Бувало, забирали з господарства одразу по п’ять корів. Траплялися випадки, що й тільних виводили з хліва.
Було надзвичайно образливо, боляче, а головне — не знали де шукати порятунку. Але люди брали кров у худоби, везли на аналіз до інших областей. І дуже в багатьох випадках діагноз не підтверджувався.
Крім того, відібрані начебто хворі корівчини не раз бачили в сусідніх селах, районах. Паслися, як нічого й не було.
Ще до нас доходили чутки, що ветеринари відібрану худобу привозили на бойню, переробляли аналізи (а вони були добрі) і перепродували худобу. І таке було: забирали в людей найкращу — відгодовану корівку, яка гарно доїлася, давала багато молока —  ставили діагноз та й забирали за дві тисячі гривень. А потім перепродували за вісім тисяч, а то й  дорожче.
Ось що коїлося. На смітнику знайшли шприци з кров’ю і список прізвищ... Ми пробували довести, що наші корівчини здорові, бо їдять, п’ють, пасуться. Але ветпрацівники доказували, що  в крові є  вірус. А є він чи немає — хто може довести?
Спеціалісти знають, що в людей і тварин є багато різних вірусів та бактерій.  Є навіть такі, які невідомі науці. Якщо вони себе не проявили, тварина не є хворою. Крім того, якщо реєструють випадки захворювання, оголошується карантин. В області таких випадків не було. Тому вважаємо це чистою аферою ветеринарних працівників. Вони зганьбили себе, заробляючи на людських сльозах. Найбільше, даруйте, «відзначилися» ветеринари Красилівського, Старокостянтинівського, Ізяславського районів.
Ми сподіваємося, що цей лист присоромить горе-людей у білих халатах і  в майбутньому подібних фактів не повториться.
Жителі області, які постраждали від геноциду худоби, проведеного ветпрацівниками».
Зазвичай редакція не бере до уваги анонімні листи. Проте цього разу людський біль та безвихідь, у яку потрапили селяни, не залишила нас байдужими. Можливо, є й інші господарі, які зіткнулися з подібною бідою? Про такі факти  повідомляйте нас. А ще цікаво дізнатися  думку з цього приводу, власне, представників ветеринарної медицини області.