По селах Хмельниччини селяни масово втрачають пасовища, на яких споконвіку нагулювали худобу. Така ситуація з вигонами виникла не тільки в нашій області. Тож складається враження, що вона є частиною добре продуманого плану, коли вкраїнські землі стають предметом активного торгу. Цей план не лише масштабний, а й підступний, потаємний, адже ні думка сільської громади, ні органів місцевого самоврядування до уваги не береться. Адже нахабне грабування селян підкріплюється законотворчими актами й не має нічого спільного із децентралізацією чи якістю земельної реформи. Бо всі рішен-    ня, фактично одноосібно, як така собі держава в державі, приймає Держгеокадастр через головні управління в областях і має численні ніші для вкорінення корупційних схем.

Махінації в Клубівці
Земельні пристрасті цього разу закипіли на Ізяславщині, зокрема в селі Клубівка.
Щодня, десятиліттями поспіль, пастухи Клубівки і сусідніх Васьковець женуть череду, долаючи п’ять кілометрів до громадського вигону. Формально займає він сотню гектарів. Насправді ж 70 із них пролягають по крутих пагорбах, прозваних у народі Яниковою горою. Цьогорічна спека ще до середини літа випалила гористий рельєф дотла, тож селянам залишилося лиш 30 гектарів паші в долині. Сьогодні цей оазис і є рятівним колом для майже сотні родин, які виживають завдяки тому, що тримають корів.
Однак на кадастровій карті в Інтернет-мережі ця земля державного запасу не так давно засвітилася блакитним кольором, що означає: вона отримала нового господаря.
Місцевий житель Василь Поварчук (на фото зліва), якому випала черга випасати корів, не може втямити, як таке могло статися, щоб у громади відібрали останнє — її пасовище, та ще й ось так, тишком-нишком. Виходить, корів доведеться вирізати?! Але як жити далі? Надії на заробітки в селі ніякої, місцевий цукровий завод, що давав людям роботу, давно зупинився, асфальтовий — на межі банкрутства.
З’ясовується, ця земелька припала до душі голові сільгосппідприємства з Нового Села у тому ж таки Ізяславському районі, Олегу Кондратюку. Та так міцно, що не зупинився чоловік ні перед супротивом місцевої громади, ні навіть перед тим, що перш за все, найкращою землею варто було б наділити 26 місцевих бійців АТО. Не брав до уваги, що село має свого добросовісного інвестора.
За словами Клубівського сільського голови Лесі Остап-чук, рішення, кому віддати в оренду землю, приймалося одноосібно керівником Ізяславського районного відділу Державного геокадастру Світланою Більською на догоду Кондратюку та, мабуть, обласного управління, яке новий Земельний кодекс     наділяє необмеженим правом розпоряджатися землею в районах області.
На одній із сесій 29 січня 2015 року депутати Клубівської сільської ради прийняли рішення не давати свою згоду в зв’язку з тим, що вказана земля використовується населенням для випасання худоби. Крім того, громада вирішила зарезервувати 21 гектар землі пасовища для учасників АТО.
Однак це не зупинило спритну чиновницю, і вже в квітні цього року на адресу Клубівської сільради наді- йшли пропозиції аналогічного характеру, тільки тепер, як з’ясувалося, вже на ім’я економіста Олега Кондратюка, — Толочко А. П. Тож згоди громади чиновниця не отримала і цього разу.
Її представники звернулися до Світлани Більської із запитанням про можливість оформлення оренди пасовища СТОВ «Зоря», що діє у Васьківцях, на території Клубівської сільради, але отримали письмову відповідь про те, що таке право здійснюється, згідно із законом, виключно на торгах, і так просто змінити цільове призначення землі, в даному випадку відведеної під пасовища і сіножаті, неможливо. Дивно, бо у той же час земельний відділ винаходить можливість і юридичні підстави віддати землю для користування протеже Більської пану Кондратюку.
Більше того, Ізяславська районна рада, яка мала б захищати інтереси своїх виборців на своїй сесії 27 серпня 2015 року, повністю знехтувавши думкою місцевого населення, без консультацій із сільським головою, затвердила технічну документацію з нормативно-грошової оцінки згаданих земельних ділянок на замовлення вищезгаданої Толочко А.П.
Земельне свавілля
— Виходить, що Держгеокадастр краще знає, кому більше потрібна клубівська земля, аніж самі люди! Ну не дамо ж звершитися ще одній перемозі корупційних сил! Ми пишемо, ходимо, оббиваємо пороги, а вони знай своє діло за нашими спинами роблять, — обурюється громадський активіст Олександр Малецький (на фото справа). — Після Революції гідності, за той час, що Україна провела у стані війни, ми очікували відповідних змін, а натомість бачимо продовження кришування незаконних оборудок, нехтування думок простих громадян, відкритого ігнорування всіх прав і свобод.
Нагадаю, земельне питання в Україні остаточно присадили на корупційну голку в 2013 році регіонали, коли одним махом позбавили райдержадміністрації права розпоряджатися земельними ресурсами районів. Погрішили проти селян і їхні, здавалось би, ліберальні попередники-ющенківці, які перед цим позбавили сільські ради будь-яких повноважень визначати долю місцевих земель. Відтак все, що погано лежало, що через брак коштів природно не могли взяти на свій баланс сільради, — ставки, садки, громадські пасовища — легко перекочували в так званий державний запас. Тепер цим багатством керує виключно один розпорядник — Держгеокадастр.
Ізяславщина від земельних чвар вже здригається, судові справи по землі не вщухають, невдоволення сільських голів тим, як вирішуються земельні питання в Ізяславському районі, та власне безсилля, схоже, сягли апогею.
Тож коли координаційна група з вирішення питань мобілізації воїнів, що діє при Ізяславській РДА, виступила з ініціативою винести проблему клубівського пасовища на засідання районного активу, депутати, сільські голови, громадські активісти її палко підтримали, адже і їм було що повідати про те, як підкилимно роздається земелька в районі. Тож така важлива зустріч відбулася.
Голова Ізяславської районної ради Михайло Борисюк прибув на засідання особисто. Посадовець скаржився — проблеми, звернення, нарікання, що стосуються землі, сьогодні просто-таки накривають держслужбовців з головою!
«Тепер, якщо ми виведемо клубівське пасовище із зони впливу місцевої громади і не скасуємо технічну документацію, якій помилково дали хід, люди разом з коровами будуть під адміністрацією. Це вже буде другий майдан! Бо, коли якийсь пройдисвіт може звідкілясь до нас приїхати, легко домовитися з Держгео- кадастром і 1000 гектарів землі взяти собі в оренду, а місцева громада залишається при цьому безправною, то це вже ситуація ненормальна» — бив себе в груди держ- службовець, який здавалося б повністю став на бік простих селян із Клубівки.
Керівник земельного відділу району Світлана Іванівна Більська запрошення районного активу, із голови райради, сільських голів, представників громади обговорити наболіле — проігнорувала. Не було і її помічників, хоч офіс земельників — по сусідству. Знехтувало запрошенням і обласне керівництво Держгеокадастру. Чи не тому, що не захотіли чиновники чути незручних для себе запитань?
У які ж тільки двері за останній рік не стукали представники Клубівської громади! Не знайшовши правди в області, у вересні цього року з листами, в яких били на сполох, звернулися до Президента, Кабміну, Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, голови Держгеокадастру України, але отримали лиш відписки. Можливо тому, що не було на тих зверненнях візи перших керівників району?
Отож на засіданні районного активу при словесній підтримці голови Ізяславської районної ради Михайла Борисюка було одноголосно прийняте рішення звернутися знову у найвищі органи країни із конкретними пропозиціями, як повернути Клубівці таке життєво необхідне пасовище, зупинити земельну корупцію, що набрала серйозних обертів у районі. У зверненні присутні на засіданні також звинувачують у зловживаннях керівника районного земельного відділу Світлану Більську та просять звільнити її з посади, а також припинити попереднє, фактично сфальсифіковане, рішення райради про нормативно-грошову оцінку клубівського пасовища.
Як з’ясувалося, обіцянка-цяцянка, навіть, коли вона лунає з уст посадовців районного рівня у переповненій залі. Насправді звернення не доправили за призначенням, а за вказівкою Борисюка поклали під сукно. Тож черговий раз замилили людям очі.
Більше того, на сесії Ізяславської районної ради, у той час, як цей матеріал готувався до друку, рішення про нормативно-горошову оцінку пасовища в Клубівці не скасували, а залишили діючим. Виходить, як у відомому прислів’ї: собака гавкає, а караван, знай собі, йде!
Цим фактом громада Клубівської сільради вкрай обурена. Населення налаштоване рішуче — земельне свавілля потрібно припинити! А для початку громадські активісти  пропонують керівникам району приїхати до селян, уважно поспілкуватися з людьми, вникнути в проблему і не лобіювати інтереси корупціонерів.