Писати про тарифи на тепло навесні, коли вони були затверджені, не було жодного сенсу. З одного боку, тоді — коли буяла весна, пекло сонечко — важко було усвідомити, який же фінансовий тягар ляже на наші плечі взимку. З іншого, було сподівання, що 25-річний екс-менеджер корпорації «Рошен» Дмитро Вовк, який несподівано для багатьох очолив Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схаменеться. Була надія, що він перегляне  тарифи та зробить їх фінансово доступними для загалу. Але наразі маємо затверджені ще у березні ціни на послуги. Ви знаєте, скільки вам доведеться віддавати за тепло, яке вже надходить у ваші оселі?
Відповідно до постанови Нацкомісії № 584 від 3 березня 2015-го, газ, що постачається у котельні для обігріву населення, зріс у ціні більш ніж удвічі — до 2994,3 гривні за тисячу кубів. Нагадаємо, що для обігріву громадян використовується український газ, який купується у ПАТ «Укргазвидобування» за 1590 гривень. Як вам навар? Ціна зросла ледь не удвічі, поки дійшла до підприємств теплокомуненерго. Це нормально? От і маємо, що  нинішньої зими будемо платити майже вдвічі більше. До прикладу, у Кам’янці-Подільському вартість опалення квадратного метра житла (постанова Нацкомісії від 31 березня 2015 року № 1171) становитиме 21,34 гривні (торік 12,43 гривні). У Волочиську для нинішньої зими тариф становить 20,07 гривні, Старокостянтинові — 22,73. От і рахуйте: за середню квартиру площею 70 квадратів доведеться віддавати майже півтори тисячі гривень на місяць лише за тепло. Без сумніву, дуже пощастило хмельничанам: два підприємства теплопостачання міста впродовж останніх років стабільно входять до трійки найкращих у державі. А тарифи для комунальних підприємств «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західні тепломережі» встановлено Києвом на рівні значно нижчому, ніж для інших міст області — 13,72 та 12,25 гривні за метр квадратний відповідно (хоч це теж майже удвічі більше, ніж торік). Взагалі ціни на послуги в КП «Південно-Західні тепломережі» — найнижчі у державі (якщо не враховувати міста-супутники АЕС, що безпосередньо отримують тепло від атомних станцій)! Саме тому ми вирішили поспілкуватися з директором цього підприємства Сергієм ЦИМБАЛЮКОМ, аби з’ясувати, як здешевити вартість послуг; чи справедливі тарифи; і взагалі, що нас очікує цієї зими у сфері теплопостачання.

 

— Сергію Олександровичу, в Хмельницькому дійсно найнижчі в державі тарифи на тепло для населення?
— Так, і можемо порівняти, скажімо, із містами-сусідами. Якщо для наших «Південно-Західних тепломереж» Нацкомісія, що здійснює держрегулювання, встановила вартість гігакалорії тепла на рівні 552 гривні, то у Тернополі — 609 гривень, в Житомирі — 623, Луцьку — 692, Рівному — взагалі 764 гривні. Навіть у наших райцентрах, до прикладу, Волочиську та Старокостянтинові гігакалорія коштує більше семи сотень гривень.
— І ви вважаєте, що це справедливі ціни, чесно їх порахували? Зможе наше населення сплачувати за такими тарифами?
— Що я можу сказати? Тарифи ж встановлюємо не ми — підприємства теплокомуненерго. Навіть не міська влада, як це було раніше, а Національна комісія. Зрозуміло, що підняття вартості послуг теплопостачання майже удвічі вкрай болюче для громадян, але це не наша компетенція, ми лише надавачі послуг, і намагаємося максимально знизити їхню собівартість, аби стримати ціни. До речі, встановлення побудинкових лічильників, як показує досвід, дозволяє десь на третину зменшити суму в платіжках. Тому наше підприємство якнайширше впроваджує використання засобів обліку.
— Багато ще будинків нині не обладнано?
— Якщо говорити про наше підприємство, то залишилося тридцять житлових будинків, у яких не встановлені лічильники. Найближчим часом маємо намір облаштувати ще вісім будинків, інші — вже наступного літа. У вас же є будинковий лічильник? І ви ж знаєте, що вклавши одноразово кількасот гривень, (вартість засобу обліку для будинку становить 12-14 тисяч гривень) ви щомісяця заощаджуватиме сотню-другу на оплаті за тепло. Лише за один сезон його вартість повністю окуповується.
— Все ж хочу запитати. Як так склалося, що у вас найдешевші послуги в Україні?
— Не буду ж себе хвалити. Міняємо котли на сучасні, проводимо заміну труб на попередньо ізольовані, от і зменшуємо втрати. Зараз, до прикладу, у котельні на Тернопільській, 14 міняємо котел на сучасний із коефіцієнтом корисної дії 94 відсотки. Влітку замінили магістральну мережу на вулиці Курчатова, а зараз (коли вже не можна вести зовнішні роботи) проводимо теплову ізоляцію в будинках. От і маємо найнижчі тарифи в Україні.
— Сергію Олександровичу, свого часу деякі  хмельничани перейшли на індивідуальне опалення, але за нинішніх цін на газ «зимові платіжки» для них можуть стати захмарними. Чи є можливість у них знову повернутися до централізованого опалення? Були такі звернення?
— Якщо говорити про наше підприємство, то з дев’ятнадцяти тисяч квартир, які ми обслуговуємо, відмовилися від послуг свого часу лише близько 150. Так, під’єднати знову їх технічна можливість є, бо внутрішні мережі залишилися. Але таких звернень наразі не було.
— Ще одне запитання від наших читачів. Нові будинки зводяться із незалежним теплопостачанням. За нинішніх тарифів на газ, можливо, мешканці деяких з них захочуть приєднатися до централізованої послуги. Це можливо?
— Таких звернень також не було, але це питання складніше, бо до нових будинків навіть не підведена наша мережа. Буде прохання — вивчимо технічну можливість.
— Як ви вважаєте, у нинішньому опалювальному сезоні будуть складнощі?
— Якщо порівнювати із минулим, то цей осінньо-зимовий період має бути легшим, бо немає таких жорстких лімітів на блакитне паливо: підприємство може використати стільки газу, скільки потрібно для забезпечення належного температурного режиму. Торік, якщо пам’ятаєте, жорстко доводилися ці ліміти, тому завжди була загроза залишитися без палива. Нині із цим спокійно. Ми і включилися 8 жовтня, коли на вулиці стало холодно, і зараз підтримуємо мережу в робочому стані. Якихось загроз проходженню зимового періоду я не бачу. Лише тарифи, які є дуже високими. Наскільки людям буде легко сплачувати за новими цінами — ось це питання.