Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» домовилася з британським банком Barclays про фінансування добудови третього і четвертого блоків Хмельницької атомної електростанції. Про це повідомила прес-служба компанії, цитуючи виступ президента НАЕК «Енерго- атом» Юрія Недашковського на брифінгу у Брюссельському прес-клубі.

«У результаті матимемо таку арифметику — мінус один (орієнтований на Європу) дає плюс два (енергоблоки для України), — зазначив він. — Тобто, один проект містить відразу три напрями. Перший —  технічний експорт електроенергії, другий — фінансові інструменти, третій — створення нових енергогенеруючих потужностей. Всі ці речі концептуально викладені у відповідному розпорядженні Кабміну, яке затверджує цей проект. Звісно, технічно експорт розпочне свою дію не зараз, у той час, коли Україна відчуває дефіцит електроенергії. Цей проект має термін реалізації 3-4 роки».
За його словами, добудова двох блоків станції проходитиме за реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-Євросоюз», який передбачає виробництво електроенергії з одного енергоблока Хмельницької АЕС виключно в напрямку Європи.
Президент компанії нагадав, що «Енергоатом» планує реалізувати проект спільно з польською компанією Polenergia: «Я згадував про польську компанію Polenergia — саме вона буде займатися цими питаннями. Такий довгостроковий контракт на постачання електроенергії стане фінансовим інструментом для добудови двох ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Таким чином, step-by-step буде розширюватися постачання електроенергії з України в Європу». При цьому він повідомив, що реалізація проекту експорту електроенергії можлива до 2020 року.
Окрім того, ще не можна говорити про вибір технологій, за якими відбуватиметься добудова. Нагадаємо, що переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС в жовтні 2008 року стала російська компанія «Атомстройекспорт». Але російська агресія поставила хрест на співпраці із загарбником (до того ж, як бачимо, за всі ці роки РФ не дуже й добудовувала станцію). Тому в середині вересня цього року Верховна Рада денонсувала цю угоду. Очікується, що замінити «Рос- атом» в реалізації проекту на Хмельницькій АЕС може чеська Skoda, а «Енерго- атом» використовуватиме майже три чверті українського обладнання при добудові станції.