Цьогоріч, як і багато років поспіль, є чим гордитися та про що звітувати сільгоспвиробникам найближчого до міста Хмельницького району області. Впроваджуючи прогресивні технології, передовий досвід культури ведення землеробства, господарі полів та ферм, переробних підприємств щоденно піклуються, аби хмельничани мали вдосталь якісних продуктів для свого столу.

За кілька днів у країні відзначатимемо День працівників сільського господарства. Тож про секрети успіхів хмельницьких аграріїв розпитали у начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Михайла Островерхи.
— Агроформування району завершують комплекс осінньо-польових робіт. Цього року намолотили майже двісті тисяч тонн зерна. І урожайність непогана — 56,8 центнера з гектара. Проте у деяких господарствах вдалося досягти ще кращих результатів. Серед них: ТОВ «Нові Аграрні Технології», яким керує Іван Ізбінський, де на круг збирали в середньому по 66 центнерів зернових. А на центнер більший показник у ФГ «Маїсс», яке очолює Олег Федорук. До речі, озима пшениця тут гарно вродила — з гектара отримали по 70 центнерів. Ще більшу урожайність цієї культури продемонстрували працівники ТОВ СГП «Агропромтехніка» Юрія Бернади — 73 центнери на круг. Високих результатів вдалося досягти виробникам ПП «Аграрна компанія 2004» під керівництвом Віктора Басистюка (урожайність зернових — 68 ц/га, кукурудзи — 85 ц/га). По 73 центнери на круг в середньому збирали зернових у господарствах СТОВ «Шумовецьке» (очолює Віктор Савкун) та ВП АФ «Хлібороб» ТОВ «Волочиськ-агро» (очолює Ніна Словіцька). Гарно потрудилися й працівники ДП ДГ «Зоря» під керівництвом Андрія Андрійчука.
За словами Михайла Ярославовича Островерхи, аграрії району під урожай 2016 року вже засіяли 23,2 тисячі гектара озимих, чим забезпечили кращий показник в області.
Добрі результати і в тваринництві. Тут продовжують нарощувати поголів’я великої рогатої худоби, свиней, птиці. Хмельницький район не один рік поспіль входить до першої п’ятірки за кількістю поголів’я худоби. На сьогодні воно складає більше чотирьох тисяч. З них дійних корів майже дві тисячі. До кінця року планують збільшити поголів’я ВРХ до чотирьох з половиною тисяч. Адже провідна спеціалізація — молочне скотарство, як стверджують виробники, нині рентабельне. Зокрема, за десять місяців цього року надої молока по району становлять близько 12 тисяч тонн, що майже на три тисячі тонн більше, ніж за аналогічний пе-ріод минулого року.  Вперше середній надій на корову по району досягнув 6985 кілограмів. А також Хмельницький район лідирує з середньодобових надоїв молока на корову —  по 21 літрові. «Позитивні зміни відбулися завдяки збільшенню поголів’я та інтенсивній відгодівлі худоби», — каже Михайло Островерха. Він відзначив кращі господарства: ФГ «Маїсс» (надій на корову за 10 місяців 2015 року — 10867 кг), СТОВ «Шумовецьке» (7127 кг).
Більше цього року виробили і м’яса — майже шість тисяч тонн, що майже на триста тонн більше, ніж торік. Останнім часом аграрії нарощують поголів’я свиней. Нині їх відгодовують більше тридцяти тисяч. Півтори тисячі тонн на рік виробляє м’яса бройлерів ПП «Бондар + М», яке очолює Валерій Бондар. А СТОВ «Хорост-Поділля» під керівництвом Броніслави Бондар продовжує тримати лідерство,   виробивши  майже шість мільйонів яєць.
Серед кращих Хмельницький район і з оплати за оренду землі. Вже виплатили 50 мільйонів гривень власникам та близько шести мільйонів сплатили податків у місцеву казну.
— У переддень свята хочемо згадати і привітати наших партнерів — переробників сільгосп-продукції, які з вирощеного врожаю виробляють борошно, печуть запашний хліб, а з м’яса готують ковбаси, інші смачні м’ясні вироби, насичують ринок молочними продуктами, — наголосив Михайло Островерха. — Це ТОВ «Хмельницьк-млин», філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Богдановецький комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Украгроспілка», ТОВ «Заготівельник», ТОВ «Чорноострівський комбінат хлібопродуктів» та багато інших.
Користуючись нагодою, вітаю всіх сільгоспвиробників з професійним святом! Бажаю миру, щастя, здоров’я, благополуччя, віри та надії! Нехай втілюються всі ваші плани, задуми та сподівання на благо рідної України!