Провідні моделі штучного інтелекту порівняли необхідні для життя витрати, середню зарплату та прожитковий мінімум в Україні, пише Успіх in UA.

Моделям штучного інтелекту надали наступні дані: gрожитковий мінімум — 2920 грн.; мінімальна зарплата — 7100 грн.; середня зарплата за даними Держстату/порталу Work.UA — 17935/19500 грн. Крім того, їм повідомили, що оренда житла не в столиці становитиме від 4000-8000 грн, комуналка 1500-4000, ще від 3000 на харчування одній людині. Мінімум 500 грн на транспорт, ще від 1000 на одяг і 500 грн, якщо вам “пощастило” у цьому місяці відбутися якимось нежитем.

Аналіз від Google Gemini: “Не відповідає потребам”
Прожитковий мінімум. Цієї суми недостатньо для існування. Її ледь вистачає на покриття базових потреб: харчування та частково комунальних послуг.
Мінімальна зарплата. Цієї суми недостатньо для мінімально-комфортного життя. Її може бути достатньо для покриття базових потреб та частково витрат на транспорт, зв’язок та одяг.
Середня зарплата. Цього може бути достатньо для комфортного життя, за умови економії та відсутності значних додаткових витрат. Водночас ШІ від Google наводить власны цифри.
Вони в 1,5-2 рази більші:
Прожитковий мінімум: 5000 грн (для існування)
Мінімальна зарплата: 12000 грн (для мінімально-комфортного життя)
Середня зарплата: 30000 грн (для комфортного життя)
“Наразі рівень прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплати в Україні не відповідає потребам людей для гідного життя”, — резюмує ШІ.

Аналіз від Claude.ai: “Катастрофічно”
Прожитковий мінімум. 2920 грн є абсолютно недостатнім рівнем для гідного існування. Враховуючи мінімальні витрати на оренду житла, харчування
Мінімальна зарплата в 7100 грн теж є недостатньою. Вона ледь покриває базові потреби, не залишаючи коштів на якісне харчування, транспорт, одяг, відпочинок тощо. Реальна мінімальна зарплата має становити 12000-15000 грн.
Середня зарплата в межах 18000-19500 грн дозволяє існувати на рівні “вище бідності”, але все одно не забезпечує по-справжньому комфортних умов. Для комфортного існування середня зарплата має становити 25000-30000 грн.
“Отже, поточні показники прожиткового мінімуму, мінімальної та середньої зарплати є катастрофічно низькими і не відповідають реальній вартості життя в Україні. Необхідно терміново переглянути ці показники в бік значного підвищення”, — вважає нейромережа.

Аналіз від ChatGPT 4.0: “Можна стверджувати, що це мало”
Прожитковий мінімум, який відображає мінімальні необхідні витрати, може бути встановлений на рівні близько 15000 грн.
Мінімальна зарплата для мінімально-комфортного життя, враховуючи невеликий запас на непередбачені витрати, може бути встановлена на рівні приблизно 17645 грн.
Середня зарплата для комфортного життя, яка дозволить покривати всі основні потреби з достатнім рівнем комфорту та залишати кошти на заощадження та розваги, могла б бути близько 29408 грн.
“На мою думку, ці цифри значно нижчі за необхідний рівень для покриття основних потреб і забезпечення мінімально комфортного життя, тому можна стверджувати, що це мало і потребує перегляду”, — говорить найпопулярніша мовна модель.

Аналіз від ChatGPT 3.5
Для мінімального існування прожитковий мінімум в Україні має бути відповідно до пропонованих 2920 грн, але для мінімально-комфортного життя потрібно значно більше, приблизно 9500-11000 грн.
З урахуванням витрат на житло, харчування, комунальні послуги, транспорт, мобільний зв’язок, ліки, одяг та відпочинок, середня зарплата для комфортного життя повинна бути близько 25000-30000 грн.
“Зазначені суми вище за мінімальну зарплату і середню зарплату в країні, що свідчить про нестабільність фінансового стану та потреби громадян”, — пише ChatGPT 3.5.