Цьогоріч «Подільські вісті» неодноразово писали про ДП «Нігинський кар’єр», його проблеми та нелегкий шлях до  відродження. Остання публікація про це підприємство «Гірники зіп’ялися на ноги, щоб іти вперед» була опублікована на шпальтах газети три місяці тому. Йшлося про те,  що підприємство, яке роками було збитковим, після призначення директором  Миколи Ткача  знайшло дорогу  до успіху.
Що змінилося за цей час, чи отримав кар’єр нове дихання з приходом Миколи Ткача, як долаються труднощі на шляху до зростання? Переді мною найсвіжіші дані про роботу нігинських гірників, які красномовно свідчать, що з керівником їм таки поталанило. І це факт!

    Так, менше аніж за  рік було  відновлено функціонування  основних виробничих потужностей. А саме, весь комплекс гірничо-видобувного напрямку, автотранспортний парк, залізничний і дробильно-сортувальний цехи. Також налагоджено ефективну  виробничу діяльність у дві зміни, наразі проводиться відповідна робота щодо переходу на 3- та    4-змінний режим. Успішно впроваджуються технології викорис-
тання відходів виробництва, що дає можливість суттєво зменшити  експлуатацію надр. Важливим є те, що кількість працівників на підприємстві зросла з кількох десятків до 230 осіб, понад 60 відсотків з яких — молодь. Про  довіру людей до нового керівництва, віру і надію  на краще майбутнє свідчить  і той факт, що в кар’єр  на різні посади прийшли фахівці, які повернулися із заробітків з далекого та близького зарубіжжя, деяким з них надана допомога на придбання житла та на відновлення старого. А наскільки важливим є те, що люди стали регулярно, в повному обсязі  отримувати пристойну зарплату, що для виробничників  організоване безкоштовне харчування.   
    За статистичною інформацією, за рік «Нігинським кар’єром» вироблено і реалізовано продукції майже на 30 мільйонів гривень. Погашено заборгованість за попередні роки до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, єдиного соціального внеску більше 2700 тисяч гривень. Успішно освоюється як внутрішній так і зарубіжний  ринки збуту продукції.  
 Разом з тим є ще чимало невикористаних резервів, задіявши які перед підприємством відкривається нова перспектива. Здавалося б,  радіти  таким успіхам. У тому числі і в профільному Міністерстві аграрної політики та продовольства. Аж ні. Колишні  керманичі кар’єру штурмують «київські  верхи», пишуть фейкові скарги на Миколу Ткача, не приховуючи свого бажання знову осідлати  підприємство. Таким чином, за словами Миколи Миколайовича,  хочуть уникнути відповідальності за свої злочинні дії, які були виявлені вже після його призначення директором, та щодо яких було подано відповідні заяви до правоохоронних органів. Зокрема, прокуратурою відкрито кримінальне провадження  за № 42014240160000011 від 01.10.2014 року за ознаками правопорушення, вчиненого колишнім керівництвом,  проводиться досудове слідство,  яке  затягують, позачергові ревізії державною фінансовою інспекцією, фіскальними  органами. Таким чином встановлюються  та підтверджуються зловживання, умисне створення фіктивної заборгованості.
    І столичне керівництво, замість того, аби стати на захист подільських гірників, надсилає депеші до обласної державної адміністрації щодо усунення Миколи Ткача з посади директора. Разом із тим, як стверджує заступник директора  кар’єру з виробництва Микола Кальмук,  однією з причин для колишніх керівників  повернутися на директорську посаду, є ініціювання Мінагрополітики України приватизації підприємства. Проте сьогодні воно в переліку тих структур, які цій процедурі не підлягають. І саме тепер подано відповідні нормативні документи на затвердження Верховною Радою України задля  погодження  роздержавлення. Таким чином «колишні» зі своїми  новими покровителями намагаються бути біля нього першими  та через корупційні схеми  розікрасти майно або віддати в руки олігархам. Тобто, повернути кар’єр і його колектив  на новий шлях до злиднів.
    Щоб не допустити такого свавілля, первинна профспілкова організація ДП «Нігинський кар’єр» ініціювала проведення приватизації після прийняття рішення Верховною Радою  шляхом розподілу акцій  між працівниками  підприємства, які мають бути головними  учасниками важливого заходу, відтак зберегти господарське майно та власні робочі місця.
    Цілком погоджується з колективом  і директор  Микола Ткач. «Більшість наших гірників мешкає  у сільській місцевості, віддали  підприємству не один десяток років, і вони  законно заробили право  від держави на отримання частки його майна, як колишні колгоспники, котрі працювали біля землі, на земельні наділи — паї, які можуть передавати їх у спадок своїм дітям і онукам, а що залишать нащадкам наші працівники!?» — з болем у серці мовить Микола Миколайович.  
    Та попри всі перешкоджання веденню господарської діяльності колектив гірників успішно працює і готовий до кінця відстоювати свої законні інтереси, робити все можливе, аби не допустити заміни нинішнього  директора, завдячуючи якому кар’єр піднявся з колін і вибрав вірну дорогу в майбутнє.