Знаменною подією у новітній історії енергетики України та справжнім святом для всього колективу ПАТ «Хмельницькобленерго» стала урочиста презентація новоспорудженої та введеної в експлуатацію унікальної підстанції 110 кВ «Прибузька» у Хмельницькому.

З цієї нагоди на підстанцію завітали представники влади області та міста, Мін- енерговугілля, НКРЕКП, Держінспекції України з енергонагляду, керівництво ПАТ «Хмельницькобленерго» і сусідніх енергокомпаній, колеги з організацій-підрядників.
Під звуки духового оркестру та гучні оплески присутніх символічну стрічку перед входом до підстанції «Прибузька» перерізали голова обласної ради Михайло Загородний, головний державний інспектор України з енергонагляду Володимир Рубанка та генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак.
Головний енергетик Хмельниччини провів слайд-презентацію об’єкта, детально розповів про всі етапи його спорудження: від передумов та проектів – до будівництва приміщень та монтування обладнання. Підстанція, без перебільшення, є унікальною за своїм технічним вирішенням та відповідає рівню ХХІ століття. Вона дозволить підвищити надійність електропостачання та якість електроенергії у центральній частині обласного центру, зокрема, у мікрорайонах Заріччя, Ближні Гречани та Дубове, скоротить довжину кабельних ліній 10 кВ і, відповідно, знизить втрати електроенергії, а також розвантажить підстанції 110 кВ «Центральна», «Дубове» та «Заріччя». А це загалом сприятиме підвищенню соціальної функції електричної енергії та створенню комфортних умов для життя мешканців міста.
    На підстанції «Прибузька» встановлено імпортне обладнання кращих світових виробників, яке вперше застосовувалось в Україні, — китайських компаній. Тут автоматизовано систему управління, обліку електроенергії тощо. Спеціалісти служби підстанцій та релейного захисту «Хмельницьк- обленерго» пройшли спеціальне навчання та отримали відповідні сертифікати.
Враховуючи унікальні можливості нової підстанції, прийнято рішення тимчасово укомплектувати її кваліфікованими черговими інженерами для моделювання і дослідження процесів управління споживанням активної і реак тивної енергії та потужності, підготовки та атестації персоналу для інших об’єктів енергопостачання. Тому, як зазначив керівник підстанції Сергій Солончук, згідно з графіком чергувань, до виконання обов’язків приступили четверо чергових підстанції, всі з вищою електротехнічною освітою. Управління обладнанням здійснюється з комп’ютера автомати-
зованого робочого місця чергового.