Кабінет Міністрів України з 1 травня цього року встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 гривень за 1000 кубометрів. Це рішення Прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав важким. А також висловив упевненість, «що ми в цьому питанні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави».

Як зазначається урядом, питання формування тарифів на комунальні послуги в нашій державі шляхом приведення їх до ринкового рівня є одним з пунктів програми реформ, затвердженої провідним кредитором України — МВФ. Підвищення проходить поетапно з одночасною реалізацією програми надання субсидій для найбільш уразливих у фінансовому відношенні верств населення.
 Коментуючи прийняте рішення, урядовці наголошували, що встановлення такої ціни покладе край спекуляціям на газовому ринку країни. Ну-ну... Казочкам цим віри не ймеш... Хоч ми, прості споживачі, звісно, практично нічого не розуміємо в різних економічних розрахунках, але ця брехня вже добряче набридла усім. Особливо на тлі безперервного зниження рівня життя...
 Знаєте, відчуття, ніби повітря забракло. Хоча, з одного боку, воно ніби й на краще. Авжеж, відтепер, з 1 травня, платитимемо по 6,88 гривні за один кубометр газу. Це, за приблизними підрахунками, на 30 копійок дешевше, ніж до цього. Тобто, за десять кубометрів газу, які, наприклад, уже в травні використаємо на приготування їжі, заплатимо на 3 гривні менше. Отже, радіймо: заощадимо?
 Поки що, може, й можна радіти. Бо з настанням холодів навіть усміхнутися не буде чому. Адже на цьому ж засіданні Кабмін скасував соціальну норму, отих 1200 кубів, які так полюбилися усім нам минулої зими, бо вже навіть ціна їхня — по 3 гривні 60 копійок за кубометр — нас гріла, від неї, ціни, ставало тепліше у холодну днину.
Отже, для кого гірше зробили? Власники великих будинків із басейнами, спортивними залами (так і хочеться написати: і з заводами, і пароплавами) як платили великі гроші за газ, так і платитимуть (навіть менше на 300 гривень за тисячу кубометрів). А от власникам сільських, невеликих хатин тепер що? Вони ж у ту соціальну норму старалися всіляко втиснутися, то й якихось 100 чи 200 кубометрів за повною ціною (по 7 гривень 20 копійок) були не такими страшними. І минулої зими за 1200 кубометрів треба було заплатити 4320 гривень. Тепер доведеться, за ціною 6 гривень 88 копійок, за ту ж кількість кубометрів викласти 8256 гривень!? Еге ж, я й кажу, що повітря бракує.
 Звичайно, можете взагалі стільки газу не спалювати, бо будете заощаджувати, ретельно і відчайдушно. А ви думали, що минулої зими економили? Ні, наївні! То були ігри. Тепер ігри закінчилися. І лише тепер ви й зрозумієте нарешті, що таке справжня економія. Це коли не лише в дальньому кутку від грубки холодно, а ще й вогко, і вже всі кутки починає засновувати сирість. І ви не просто мерзнете, а й дихати уже не маєте чим. Ну, це, якщо палитимете дровами у грубці. А можна ще газ відрізати зовсім. І навіть хату можна розвалити — для економії. І чи не того, власне, й хочуть від простих українців? Якщо не голодом, то холодом витравити. А народ, впертий, хоче жити! Він, тямущий, з усілякої скрути знаходить вихід. Все одно, живе! І Великдень українці, дякувати Богу, відсвяткували гарно, незважаючи на такий витончений подарунок.
 Втім так само відчують подорожчання і власники квартир з індивідуальним опаленням. Бо якраз для них ота соціальна норма й була порятунком. Мешканці квартир із централізованим опаленням взагалі позбавлені вибору, бо й дровами не можуть палити, й опалення вимкнути не можуть. А Міністерство економічного розвитку й торгівлі уже повідомило, що для населення вартість теплової енергії зросте на 60 відсотків. Бо раніше підприємства теплокомуненерго купували газ за ціною 3004 гривні за тисячу кубометрів, а тепер — за 6810 гривень.
 Як мудро вчинили ті, хто ще минулої весни встановив твердопаливні котли! І, вибачте, чхав на те голубе паливо! Він тепер кум королю і сват міністру (як ото споконвіку й було). Хіба ще на газовій плитці їсти готує, (взимку й взагалі на плиті, коли палить дровами). А для тих, хто користується лише газовими плитами, бачимо, що нічого не змінилося, навпаки, трішечки, на копійки, дешевше стало.
Але ж скільки грошей витрачено на ці котли! А ще, зауважте, які суми витрачалися раніше, на газифікацію! Втім кому це цікаво: дядькові гроші рахувати й економити...  
З 1 травня підвищено соціальні стандарти: мінімальна зарплата зросла до 1450 гривень, а мінімальна пенсія — до 1130 гривень.
 Отож, з новими зарплатами, пенсіями живімо, радіймо літу! З усіх сил вбираймо у себе тепло. І... відкладаймо гроші, — щоб платити за опалення наступної зими. Раніше це називалося: на чорний день. Він уже настав?