Жило собі та розвивалося  місто — Хмельницький. А поруч поживало таке собі село — Лезневе. І так вони активно розбудовувалися, що злилися докупи. Містянам почесно: збільшився їхній населений пункт на кілька тисяч люду. Й колишнім селянам приємно: тепер вони мешканці обласного центру й до них дістануться комунальні блага цивілізації. Щоправда, із цим поки дещо сутужно: каналізаційне господарство залишилося — як за часів царату.

Але, на щастя, жив на їхніх, сільських, теренах один великий начальник. Дуже великий — область очолював певний період. І своїм вольовим рішенням наказав провести каналізацію. Хто проводив та як — нині й не зрозумієш. Але революційний потік зніс того товариша з владного Олімпу, заодно зруйнував намір збудувати каналізацію. Взялися за цю справу інші люди, які з нашого з вами бюджету кошти виділили. Щось поробили та й зникли. Лишилася після них недобудована каналізаційно-насосна станція та труби у дворі одного з мешканців Лезневого. Лежать собі у куточку та іржавіють. Але думка спокою не дає: таки ж наші гроші валяються. Чому нікому до них немає діла?
До редакції «Подільських вістей» надійшло колективне звернення від жителів мікрорайону, яке ми друкуємо зі скороченнями: «Я, Баландим Дмитро Володимирович,  мешканець масиву Лезневе,  уповноважений  мешканцями даного масиву,  що мешкають на вул. Гонти, Стельмаха та провулку Профспілковому, на вирішення усіх питань, пов’язаних з КНС відповідного мікрорайону.
Тривалий час я веду переписку з МКП «Хмельницькводоканал» з приводу прийняття на баланс відповідної насосної станції, з огляду на те, що ця споруда для підтримання нормального робочого стану потребує періодичного обслуговування із залученням спеціалізованих та кваліфікованих фахівців, які є у розпорядженні комунального підприємства. З огляду на відсутність у мешканців нашого району будь-яких відомостей про КНС, МКП «Хмельницькводоканал» відмовляє нам у прийнятті її собі на баланс. Реконструкція КНС була розпочата за ініціативою керівників органів міського самоврядування міста Хмельницького вже  майже 10 років тому, а реконструкція КНС не завершена й досі. Впродовж 2014-2017 років, незважаючи на тривалу  переписку з міським головою Хмельницького, МКП «Хмельницькводоканал», ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» (замовник робіт по реконструкції КНС), ПП «Вектор-М» (будівельний підрядник), склалася ситуація, за якої всі учасники  процесу знають про ситуацію, однак  проблема не розв’язана.
Варто відзначити і те, що на сьогодні  до  КНС підключаються все нові користувачі, серед яких багатоквартирні житлові будинки, що будуються в  мікрорайоні, і все це, мабуть, не без інженерних мереж та споруд. Однак цікава ситуація, МКП «Хмельницькводоканал» не є балансоутримувачем  КНС, не здійснює її обслуговування, отримує кошти за надання послуг водовідведення, а врізку до відповідних каналізаційних колекторів, що є складовою КНС, погоджує, незважаючи на те, що пропускна спроможність даної КНС вже давно вичерпала свій запас.
Однак ще більш обурює мешканців мікрорайону бездіяльність місцевої влади, котра  тривалий час не може вирішити дане питання шляхом виділення необхідних коштів та проконтролювати  їх використання».
Ми спробували кулуарно поспілкуватися з посадовцями міської ради, аби з’ясувати, чому не завершені роботи? Чому майно (у вигляді труб) виявилося «безгоспним»? Забагато зайвих коштів у бюджеті? Але, на превеликий жаль, прояснити для себе ситуацію не вдалося. Тому редакція письмово звернулася до Хмельницької міської ради з проханням прокоментувати лист. Отримали відповідь за підписом заступника міського голови Анатолія Нестерука: «Зважаючи на значну розбудову мікрорайону Лезневе та обмежену кількість централізованих мереж водопостачання та каналізування, які б могли задовільнити потреби даного мікрорайону, про що свідчать неодноразові звернення мешканців мікрорайону Лезневе, з міського бюджету виділено кошти на коригування проектно-кошторисної документації по об’єкту: «Реконструкція каналізаційної насосної станції з мережами водопроводу та каналізації в мікрорайоні Лезневе м. Хмельницький». При коригуванні проектно-кошторисної документації передбачено збільшення протяжності мереж водопостачання та каналізації із збільшенням кількості місць підключення абонентів, а також будуть враховані усі технічні проблеми, які виникли під час реалізації вищевказаного проекту».
Вас така відповідь влаштовує? Автора звернення — ні.
Редакцію ж дивує ставлення до бюджетних коштів. Якось важко уявити, щоби добрий господар, будуючи щось для себе, покинув розпочату справу. А ще більше викликає здивування ставлення до майна. Ці труби вже списані? Подаровані? Втрачені? Тисячі бюджетних гривень, за які вони придбані, вилетіли, даруйте за тавтологію, в трубу?