Квартплата та вивіз сміття дорожчають у 1,5-2 рази
Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» мав запрацювати ще кілька років тому. «Подільські вісті» писали, що він передбачає відмову від жеків і перехід обслуговування наших будинків до управляючих компаній. Ще тоді влада закликала: створюйте об’єднання співвласників, самостійно керуйте своїми будинками, інакше — призначимо управителів «зверху». Але, як у нас зазвичай і відбувається, цього ніхто не почув. З одного боку — ліньки: всі вже звикли до сякої-такої роботи жеків. З іншого — створювати об’єднання та господарювати самотужки економічно вигідно лише в нових будівлях. У старих же — надто великий фінансовий тягар лягатиме на плечі мешканців.

Отже, хто не захотів з якихось причин створити ОСББ, отримав управителя рішенням Хмельницького міськвиконкому «Про призначення управителів багатоквартирних будинків у місті Хмельницькому» від 23 травня. Відповідно до нього, опікуватися нами будуть не тільки колишні жеки (нині вони звуться «управляючі муніципальні компанії»), а й приватна фірма, що має київське походження, — «Керуюча компанія «ДомКом Хмельницький». Ця структура виграла два лоти з одинадцяти на конкурсі, що провів міськвиконком. Про зміни, які очікують мешканців міста, тарифи на послуги ми дізналися від начальника управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради Василя НОВАЧКА.
— Василю Пилиповичу, до редакції зверталися люди, які налякані приходом приватників у сферу утримання будинків. Що ж для цих мешканців міста зміниться?
— Відповідно до чинного законодавства й інших нормативних документів, будинками управлятиме той оператор, який на конкурсі, що провів виконком, надав найкращу цінову пропозицію. Тому, як ви, можливо, знаєте, жек-6 (тобто управляюча компанія «Заріччя») програв у своєму лоті, натомість перемогла компанія «ДомКом Хмельницький», яка й опікуватиметься частиною будинків у нашому місті. До речі, вони вже мають досвід такої діяльності в Києві, Сумах та інших містах України.
— Але приватнику ж доведеться, так думається, більше платити?
— Всім доведеться більше платити. По-перше, законодавство передбачило винагороду управителю — до п’ятнадцяти відсотків. Не хвилюйтеся (посміхається), в нас вона на рівні п’яти відсотків. По-друге, тарифи на комунальні послуги не переглядалися з 2013 року (було лише коригування двох складових — електроенергія та мінімальна зарплатня), тому, звісно, вони зростуть. Ви ж бачите, яка інфляція в Україні, як усе подорожчало за ці п’ять років.
— Тобто всі жеки, даруйте, управляючі компанії підвищують тарифи? Коли? На скільки?
— Вони зростуть з 11 червня. На скільки, питаєте? Для кожного будинку свій тариф, але можна сказати, що кварт-
плата зросте у 1,5-2 рази.
— Це багато. А якщо люди не пристануть на такі умови? Це особливо стосується послуг приватника?
— Управління будинками держава перевела на ринкові відносини. Якщо не подобається ціна управителя, то мешканці можуть вибрати іншу компанію — на ринку є пропозиції. Але не думаю, що знайдуться нижчі ціни. Ви думаєте, це дешево обслуговувати цілий будинок? Нині ж все по-новому: є управитель і є мешканці. Вони самотужки домовляються про ціни з ним або конкуруючими структурами. Й не забувайте, що завжди можна створити ОСББ і самому вирішувати комунальні питання.
— До речі, що ж буде з працівниками жеку-6? Програвши на конкурсі, вони опиняться «на вулиці»?
— Я сподіваюся, що частково вони будуть працевлаштовані в «ДомКомі»: не везтимуть же з Києва сантехніків-електриків-прибиральників. Зрозуміло, це стосується хороших працівників, а не ледарів та, даруйте, поціновувачів «зеленого змія». Що стосується інших: думаємо, може, приєднаємо до управляючої компанії «Озерна», працевлаштуємо в інших комунальних структурах. Наразі все в процесі вирішення. Але «Заріччя» не ліквідовується: їм ще треба зібрати всі борги по квартплаті, що накопичилися. Ви ж розумієте, що вони не будуть прощені, бо інші не будуть платити. Отже, робота ще для них є.
— Якщо вже зайшла мова про стрімке зростання тарифів: з якого це дива «Спецкомунтранс» підвищив їх у два рази з 1 червня до 14,09 гривні з людини?
 — На підприємстві також довго не відбувалося коригування мінімального рівня зарплатні. Крім того, значно зросли поточні витрати. До того ж, «Спецкомунтранс» підписав лізингову угоду на чотири сміттєвози. Все це й викликає потребу в зміні тарифу.
— Зачекайте, а як же мільйони, про які гучно заявлялося, що їх отримуватиме підприємство за рахунок продажу «зеленої» електрики зі сміттєвого газу?
— Це — різні «історії»: обслуговування сміттєзвалища та вивіз побутових відходів — окремі види діяльності. Між іншим, газу в нас виявилося менше, ніж очікувалося, тому надходження не такі й високі. А щодо вивозу сміття. Це ж теж визначалося на конкурсі, в якому брала участь луцька компанія. Але переміг «Спецкомунтранс», тому користуватимемося їхніми послугами.
Від редакції. Отже, матимемо нові ціни на квартплату та сміття. Про воду «ПВ» вже писали. Якщо влітку столична влада ще прийме божевільне рішення про подорожчання газу, то матимемо «повний комплект», бо зросте вартість опалення та підігріву води. Про газ, звісно, писатимемо окремо. Але зробити так званий «імпортний паритет», прирівнявши в ціні газ, що в нас під ногами, до газу, який добутий в умовах вічної мерзлоти, прокачаний через пів-Азії та пів-Європи до Німеччини, — це вже буде злочином проти всього українського народу. Але про це — згодом.