«Немає лиха без добра», — твердить народна мудрість. Але в житті трапляється і навпаки. Зокрема, коли це життя підприємства, що належить до державного сектору економіки і працює на благо суспільства.

Так уже історично склалося, що на теренах Хмельниччини АТ «Хмельницькобленерго» завжди було взірцем успішного господарювання та дбайливим розпорядником ресурсів. Це — єдина енергопостачальна компанія України, яка ініціювала питання оформлення та реєстрації права власності (користування) на землю під об’єктами енергетики.
Позитивною обставиною є те, що державою створено і успішно впроваджено платформу публічних (державних) закупівель, де чесні підприємці на рівних умовах можуть пропонувати і реалізовувати свої товари та послуги, замовником яких виступають підприємства та організації — розпорядники державних коштів.
Для здійснення процедури закупівлі цих послуг 21.03.2016 року на офіційному веб-порталі з питань державних закупівель оприлюднено оголошення про закупівлю № 080723 у «ВДЗ» №54. Предмет закупівлі — «послуги інженерні, комплекс земельно-кадастрових робіт з оформлення права користування земельними ділянками для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування об’єктів електричних мереж».
Джерелом покриття витрат на закупівлю цих послуг мало стати їх введення до структури тарифів на розподіл електричної енергії за регульованим тарифом. Однак при затвердженні тарифів у грудні 2015 р. та квітні 2016 р. (постанови НКРЕКП № 2994 від 17.12.2015 р. та № 742 від 28.04.2016 р.) ці кошти враховані не були. Тому через відсутність джерел фінансування необхідність виконання робіт з інвентаризації землі відпала. Таким чином, відповідно до протоколу засідання комітету з конкурсних торгів від 15.06.2016 р. № 28/4, торги були відмінені.
Але ж завжди знайдуться «приватні» ділки, ласі збагатитися за чужий кошт! «Начхавши» на розвиток економіко-правових відносин в Україні та її інтеграцію до європейських моделей господарювання, сучасні «остапи бендери» всіх мастей під старим горезвісним гаслом «Грабуй державне!» з натхненням ринулися на пошуки легкої наживи.
Один із учасників торгів — ТОВ ЗК «Приват», не погоджуючись із рішенням АТ «Хмельницькобленерго», використовуючи зв’язки з Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України (якими «приватні» ділки, до речі, неодноразово вихвалялися), зажадав легкої наживи у вигляді… заволодіння державними коштами! Задіюючи механізми державного регулювання, які мали б, за логікою, сприяти заощадженню коштів держави, ці особи використовують всю потугу «ділових» якостей і винахідливості, аби досягти своєї мети.
Очікуваним для «Привата» рішенням Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України, було скасування рішення АТ «Хмельницьк-обленерго» про відміну закупівлі.
Намагаючись захиститися від протиправних та незаконних дій, відстоюючи інтереси держави, 05.08.2016 року комітет з конкурсних торгів протоколом засідання № 28/7 прийняв рішення про визнання торгів такими, що не відбулися (на підставі ч. 2 ст. 30 ЗУ «Про здійснення державних закупівель» — скорочення видатків на здійснення закупівлі).
Однак «Приват» вирішив повторно скористатися послугами «кишенькової» Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ. Чи то в силу випадкових обставин, чи за чиїмось хитрим задумом, але склалося так, що 15.09.2016 року Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель виносить рішення № 1970-р/пк-ск, зобов’язуючи АТ «Хмельницькобленерго» скасувати своє рішення про визнання торгів такими, що не відбулися.
Ясна річ, АТ «Хмельницькобленерго» не погодилося з цим абсолютно незаконним рішенням АМКУ як таким, що порушує публічний порядок, винесеним без урахування фактичних обставин справи і належних обґрунтувань. Тому товариство оскаржило його до Окружного адміністративного суду м. Києва з вимогою скасування. Розгляд справи триває вже більше двох років.
Незважаючи на це, Господарський суд Хмельницької області у справі №924/949/16 за позовом київської землевпорядної компанії ТОВ «ЗК «Приват»  примудрився визнати укладеним(!) договір про закупівлю. Це рішення залишили в силі суди апеляційної та касаційної інстанцій. Зауважимо: суд був зобов’язаний зупинити розгляд цієї справи, оскільки одночасно розглядалися судові справи, які є пов’язаними між собою. Проте цього не зроблено!
Як наслідок — 21.02.2018 року Господарським судом Хмельницької області у справі № 924/1048/17 за позовом ТОВ «ЗК «Приват» до АТ «Хмельницькобленерго» прийнято рішення про стягнення з товариства більше 8 млн. грн. (коли фінансовим планом на 2018 рік передбачено лише 240 тис. грн.)!
4.06.2018 року це рішення залишене в силі постановою Рівненського апеляційного господарського суду, яка наразі оскаржується до Верховного суду України в касаційному порядку.
Ось так — із подачі Антимонопольного комітету України та кількох судочинних інституцій — склалася загрозлива ситуація для діяльності АТ «Хмельницькобленерго». Оскільки виконання рішення суду за відсутності фінансування неминуче призведе до збитків компанії, стягнення штрафних санкцій за іншими зобов’язаннями, до неможливості покриття виробничих витрат. А це, відповідно, загрожує ймовірними перебоями в постачанні електроенергії для споживачів Хмельницької області, невиконанням інвестиційної програми АТ «Хмельницькобленерго» на нинішній рік...
Зволікання судових і правоохоронних органів у ситуації, що склалася, може призвести до безповоротних наслідків та заволодіння «приватними» ділками коштами державної компанії.
Ми стежитимемо за подальшим розвитком подій та інформуватимемо громадськість.