Ще минулого року спеціалісти Державної служби аудиту в Хмельницькій області провели ревізію діяльності Летичівської селищної ради. Роботи в ревізорів вистачало, адже вивчався період функціонування ОТГ із 2016 року по серпень 2018 року. За цей час керівник Летичівської ОТГ Ігор Тисячний зі своєю командою встиг добряче «начудити». Акт ревізії і його публікація в місцевій районній газеті викликав чималий резонанс. За нашою інформацією, управлінням захисту економіки в Хмельницькій області було відкрите кримінальне провадження на підставі встановлених ревізією зловживань. Пан Тисячний нагнівався на місцевих газетярів, але духом не занепадав, продовживши вдавати життєрадісну бадьорість при досить таки кепських справах.

Що знайшли аудитори?
Ще в 2016 році Летичівська ОТГ виділила кошти на ремонт вулиці Ламаної в селі Грушківці. Виконавець робіт отримав 450 тисяч гривень, а от про виконання ремонтних робіт «забув». Дзеркальна ситуація склалася і з вулицею Івана Франка в тому ж таки селі Грушківці. Сума збитків сягає 750 тисяч гривень. Не найкраща ситуація і з виконанням робіт на інших об’єктах, які фінансувалися у 2017 році. Фінансова шкода при використанні бюджетних коштів на влаштування спортивного майданчика, тротуарів та об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства сягнула 400 тисяч гривень. Загалом ревізія встановила, що Летичівська селищна рада зазнала збитків на суму  1,7 мільйона гривень.
Також аудитслужба констатувала й інші порушення фінансової дисципліни. Так, через  невикористання радою власних повноважень із контролю за дотриманням зобов’язань щодо сплати  пайових внесків замовниками будівництва, бюджетом селищної ради недоотримано доходів на суму 123,6 тисячі. Як кажуть, сумнівна копійка до копійки і вималювалася вже доволі серйозна сума зловживань — майже 2 мільйони гривень. Хоча вражає в цій історії не сума збитків, а їх причини. Зазвичай, дерибан державних коштів на ремонтних роботах схематизується із залученням замовником «своїх» фірм, завищенням об’ємів фінансування робіт, неякісним ремонтом і «економією» на цьому коштів. Але, бодай, для вигляду, замовлення таки виконується. В нашому ж випадку немає ні ремонту, ні грошей.
Зимою дороги ремонтуються якісніше?  
Оскільки кримінальне провадження щодо керівництва Летичівської ОТГ триває, правоохоронці не поспішають розкривати подробиць справи. Однак у відкритому доступі можна знайти достатньо інформації про те, кому і за що платила Летичівська громада. Наприклад, підряд на ремонт вулиці Івана Франка в Летичеві отримала фірма ТОВ «Екошлях». Згідно з реєстром, власниками фірми є Вергуш Сукісян і Артур Айрапетян, сама ж компанія прописана в Красилові. Її статутний фонд становить аж... 500 гривень. У нашому регіоні фірма не мала ніяких замовлень, окрім Летичівської ОТГ. Публічний сайт закупівель інформує, що договір про ремонт вулиці Івана Франка був підписаний 28 грудня 2016 року, а вже 12 січня 2017 року складений і підписаний акт виконаних робіт. Тобто, з урахуванням хронології дуже важко сказати, що пан Тисячний не знав про махінації чи, може, був уведений в оману? Як і підозрюють правоохоронці, мова тут швидше йде про пряму змову з розкраданням бюджетних грошей. І не потрібні якісь прикриття чи ремонти, недарма кажуть, що найпростіші схеми є найбільш прибутковими.
Окрім того, для забезпечення технічного нагляду за міфічним ремонтом залучалися і окремі фізичні особи-підприємці, які отримали свою частку «винагороди». Нашу увагу привернув один з ФОПів, який доволі часто заохочувався Летичівською ОТГ для ведення технічного нагляду. Мова йде про підприємця з Лісових Гринівців Володимира Ліщука. Цікавою видалася і його декларація. У порівнянні з 2016 роком майнове становище пана Ліщука суттєво покращилося. За рік він поповнив свою декларацію житловим будинком на 209 квадратів у Лісових Гринівцях, земельною ділянкою на 19,5 гектара в селі Малашівці Хмельницького району і новеньким авто Renault Duster майже за 500 тисяч гривень. Сукупний ж дохід Ліщука за минулий рік склав майже 950 тисяч, враховуючи кредит на 220 тисяч гривень.
Цілком справедливо, що контролюючим органам варто більш уважно вивчити виконання тих ремонтних робіт, до технічного нагляду за якими був призначений саме цей пан.
Майбутнє громади чи надбавка до пенсії?
Усі прекрасно розуміють, що так звана реформа децентралізації закінчиться в той момент, коли громадам перестануть надавати субвенції з державного бюджету. Тоді і почнеться справжній марафон на виживання і буде дійсно видно, хто сповна скористався «ситими роками» центрального фінансування, аби набити власну подушку фінансово-господарської самодостатності. Багато залежить від того, якого голову вибрала собі громада і які пріоритети він має. Чи хоче він запам’ятатися як людина, яка зробила вклад у розбудову ОТГ, чи він-вона розглядає свою посаду як можливість підзаробити собі хорошу надбавку до пенсії.
Судячи з тих підозр, які мають правоохоронці стосовно Ігоря Івановича Тисячного, він швидше розмірковує про свій достаток і безбідну старість. Невідомо, чим закінчиться справа щодо Тисячного, на жаль, правоохоронні органи не вирізняються ефективністю роботи, особливо в плані фінансових злочинів. Враховуючи чутки, що переможець президентської гонки захоче провести дострокові місцеві вибори разом з парламентськими, аби повністю перезавантажити вертикаль влади, у місцевих князьків залишається не так багато часу, аби суттєво покращити своє матеріальне становище перед політичною пенсією.
Результати ревізії — не єдина проблема пана Тисячного. З моменту передачі в руки місцевих органів самоврядування можливість розпоряджатися землею у місцевих феодалів з’явилися додаткові джерела для розширення своїх майнових горизонтів. Про це, власне, вестимемо мову в наступному матеріалі.
 (Далі буде.)