З 1 грудня 2020 року зріс прожитковий мінімум: у середньому на одну особу в розрахунку на місяць — з 2118 до 2189 гривень. Зокрема, для осіб, які втратили працездатність, — з 1712 до 1769 гривень.
З урахуванням зазначених величин прожиткових мінімумів головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області провело автоматичний перерахунок пенсій, який не потребує додаткових звернень пенсіонерів до органів Фонду.
Про те, кому саме перераховано пенсії, які виплати зросли внаслідок зміни розмірів соціальних стандартів, розповідає начальник головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області Олександр КРУПА:

— Пенсію перераховано для 347,1 тисячі осіб, що складає 87 відсотків від загальної кількості одержувачів пенсій. З них 10,8 тисячі осіб – це пенсіонери силових структур і відомств, в яких окремі складові пенсійної виплати обчислені від нового розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Підвищення також отримали 206 тисяч пенсіонерів (59,4 відсотка від загальної кількості перерахованих), середній розмір підвищення становить 36,34 гривні.
— Олександре Володимировичу, який нині розмір мінімальної пенсії?
 — Відповідно до закону, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. І для цього необхідно мати страховий стаж 25 років для чоловіків, 20 років для жінок (якщо пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року) та 35 років для чоловіків і 30 років для жінок – якщо призначення пенсії відбулося після 1 жовтня 2011-го.
 Отож, мінімальний розмір пенсії за віком з 1 грудня 2020 року збільшився з 1712 до 1769 гривень, на 8 відсотків, як і прожитковий мінімум.
 — Які саме виплати зросли з 1 грудня у зв’язку із зміною соціальних стандартів?
 — Враховуючи зміну величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, перераховано: мінімальні та максимальні розміри пенсій; доплату за понаднормативний стаж (для непрацюючих пенсіонерів); пенсії за особливі заслуги перед Україною; мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та аварії на ЧАЕС, учасникам бойових дій; підвищення ветеранам війни та членам їхніх сімей, жертвам нацистських переслідувань; державну адресну допомогу на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни та надбавку на утриманців «військовим» пенсіонерам; мінімальні пенсійні виплати шахтарям.

Також, із урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, перераховано надбавку до пенсії донорам. Її розмір збільшився з 211,80 до 218,90 гривні (її, до речі, перераховують з урахуванням зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб, незалежно від того, працює пенсіонер чи ні).
 — Олександре Володимировичу, як зміниться розмір пенсії, якщо основний її розмір уже більше мінімального?
 — Складовою пенсійної виплати осіб, які мають страховий стаж понад 35 років чоловіки і понад 30 років жінки (а для пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, відповідно понад 25 і 20 років), є доплата за понаднормативний стаж, яка обчислюється в даному випадку у відсотках від мінімального розміру пенсії за віком.
 До прикладу, при наявності 12 років понаднормового стажу доплата з 1 липня 2020 року складала 205,44 гривні (1712 грн. х 12%), а вже з
1 грудня 2020 року вона становитиме 212,28 гривні (1769 грн. х 12%). Відповідно, розмір пенсії збільшиться лише на 6,84 гривні. Доплата за 1 рік понаднормового стажу зросла на 0,57 гривні (з 17,12 до 17,69 гривні). Тож ті пенсіонери, в яких від розміру прожиткового мінімуму залежить лише доплата за понаднормовий стаж, отримають підвищення в меншому розмірі, ніж ті, в яких ще є надбавки та підвищення, що обчислюються від прожиткового мінімуму.
 Тому розмір підвищення кожної особи є індивідуальним і залежить від того, які складові пенсійної виплати обчислюються від величини прожиткового мінімуму.
 — Чи перераховано з 1 грудня пенсії працюючим пенсіонерам?
 — Ні, оскільки законом передбачено, що перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною величини прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце-
здатність, проводиться лише непрацюючим особам. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), зазначений перерахунок проводиться після звільнення з роботи (припинення підприємницької діяльності), з урахуванням величини прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на день звільнення з роботи (припинення підприємницької діяльності). Такий перерахунок — увага! — не може проводитись автоматично, тому, пенсіонерам, які припинили трудову діяльність, необхідно звернутися до сервісного центру обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області за місцем проживання.
 — Яким ще категоріям пенсіонерів, крім працюючих, не підвищено пенсії з 1 грудня 2020 року?
 — Насамперед — одержувачам пенсій за спеціальними законами, в яких відсутні надбавки, підвищення, доплати, що обчислюються від прожиткового мінімуму.
 Також може не бути підвищення в тих одержувачів пенсії, яким із 1 травня 2020 року згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 01.04.2020 року №251 при наявності страхового стажу 30/35 років встановлена доплата до 2100 гривень; яким згідно з зазначеною постановою з 1 квітня 2020 року при наявності страхового стажу 20/25 років встановлена доплата до 2600 гривень (80-річні); яким у результаті перерахунку пенсії з 01.10.2017 року зменшився розмір пенсії, тому встановлена доплата до старого основного розміру пенсії.
 — А які надбавки не підлягають перерахунку при зміні соціальних стандартів?
 — У зв’язку з тим, що деякі надбавки та підвищення не залежать від величини прожиткового мінімуму, а визначені окремими постановами в твердих сумах, із 1 грудня 2020 року залишилися незмінними: підвищення дітям війни (66,43 гривні); підвищення реабілітованим (54,40 гривні) та членам їхніх сімей (43,52 гривні); надбавки на догляд (50 гривень); надбавки на утриманців згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (150 гривень); щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».