Постійно, працюючи над аналізом та пропозиціями з розвитку і розв’язання проблем, стикаємось із таким: а що у пріоритеті держави? Як вона захищає і дбає про національні інтереси? Які завдання мають бути першочерговими при вирішенні стратегічних і поточних проблем розвитку? Чи визначені ці пріоритети? Якщо за великим рахунком, то нам це невідомо, тому що багато подій суперечать національним інтересам. Вони не відповідають, що робити в тому чи іншому напрямку. Питань дуже багато, але потрібно зупинитися на головних.

Чому вітчизняна промисловість не є пріоритетом?
Це, по суті, продовження теми, яка була озвучена в попередніх наших матеріалах, а саме: де створювати робочі місця, які очікує молодь. Безумовно, в першу чергу, для цього треба розвивати вітчизняну промисловість і виробництво. Ми акцентуємо на промисловості, але з глибокою повагою ставимося до агропромислового комплексу, там теж прагнуть працювати і мати сучасні робочі місця.
Чому ми стверджуємо, що промисловість тепер не має пріоритету. Декілька років поспіль щодо розвитку цієї галузі немає ні постанов уряду, ні законів Верховної Ради. Чи можливо без державного впливу створювати нову конкурентноздатну промисловість?
 Де найбільше має створюватися нових робочих місць у державі? В промисловості, її численних галузях, в першу чергу машинобудуванні, бо у світі, а ми не виняток, на цих напрямках розвитку економіки зосереджений основний потенціал країни. Розвинута конкурентноздатна промисловість — це ознака того, що держава, її виробництво є теж конкурентноздатними. Наведемо приклад, який засвідчує, що це дійсно так.
Порівняємо вартість виготовлення турбіни літака з виробництвом кукурудзи. Маємо таку залежність: 1 т виготовленої турбіни за вартістю дорівнює вартості 7810 тонн кукурудзи (110 залізничних вагонів). Але у виробництві такої кількості зерна буде задіяно лише 250-300 працюючих. А для того, щоб виготовити авіаційну турбіну (її частину вагою 1 тонна) багатьма виробництвами буде задіяно більше 5000 суперкваліфікованих працівників, інженерів і навіть вчених. На цьому прикладі очевидно скільки робочих місць надає машинобудування проти аналогічного обсягу сільськогосподарської продукції (в нашому випадку — кукурудзи). У десятки разів більше.

Детальніше читайте в номері № 32 "Подільських вістей"  від 12 серпня 2021 року.