Аби отримати уявлення як повинно виглядати інноваційне підприємство, варто бодай один раз побувати на ТОВ «Дювельсдорф Україна». Воно — постійний учасник найпрестижніших міжнародних виставок, а свої агрегати постачає у такі високорозвинені країни, як Німеччина, Швейцарія та Австрія.

За рік, що минув після попередніх відвідин, підприємство повністю оновило асортимент. І це за умов численних карантинів, несприятливої економічної ситуації та різкого підвищення цін на метал!
Поки інші бідкалися, тут не сиділи склавши руки. Основні зусилля спрямували на розробку нових зразків. Тепер пожинають плоди власної кмітливості і мобільності.
На ринку спостерігається явище відкладеного попиту. Її величність Фортуна повернулася до оптимістів і новаторів обличчям. Реалізація йде успішно. Підприємство має великий портфель замовлень.
У це важко повірити, але невелике за чисельністю конструкторське бюро фірми видає на гора кожних два тижні новий зразок, або суттєве вдосконалення.
— Окрім нашого конструкторського бюро, є ще друге у Німеччині. Між ними йде своєрідне змагання, — розповідає головний інженер Ігор Коцюба.
ТОВ «Дювельсдорф Україна» придбало кілька одиниць нового обладнання. В першу чергу комп’ютеризований автомат для зварювання та сучасний інструментальний стіл для виготовлення оснастки.
На переконання керівництва підприємства, робота повинна приваблювати не лише високою зарплатою, але і бути престижною, пов’язаною з сучасними технологіями. Тобто, давати працівникам можливість самореалізуватися і перспективу для професійного росту.
Образно це можна сформулювати таким чином: одна справа сидіти за кермом «Ниви» або «Москвича», а інша — управляти «Мерседесом».
На ТОВ «Дювельсдорф Україна» налагоджена система навчання і перепідготовки власних кадрів.
У комплексі такі підходи допомогли стабілізувати колектив. Якщо подекуди спеціалісти, набравшись досвіду, потім їдуть за кордон, то тут таке трапляється рідко. Навпаки намітилася відрадна тенденція повернення кваліфікованих робітників-українців після заробітків у Польщі або Чехії. Там ринок робітничих вакансій перенасичений, і тепер більше цінуються інженери, конструктори, технологи.
Гасло ТОВ «Дювельсдорф Україна» — «Німецька якість виготовлена в Україні». Високі стандарти, раціоналізм і доцільність, ритмічна організація роботи — це теж його візитівка. А ще тут дбають про добрий мікроклімат у колективі.
— Під час відвідин підприємства його власник пан Ян Дювельсдорф цікавиться не тільки роботою і результатами, а й тим, чи подобається українцям працювати, спілкується з робітниками, прислухається до слушних пропозицій, — каже Ігор Коцюба.
Згуртований, злагоджений колектив важко створити, але, якщо такий вже є, то з ним можна подолати будь-які випробування і добитися видатних результатів, що і демонструє ТОВ «Дювельсдорф Україна».