У Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області відбулася онлайн зустріч (онлайн роз’яснення) з представниками бізнес асоціацій та громадських інституцій з питань одноразового добровільного декларування за участю заступника начальника регіонального представництва Служби Вячеслава Семенюка.

З 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Впродовж року українці матимуть змогу подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки й збори до 1 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть:

фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

фізичні особи, які не є резидентами, але які були резидентами на дату отримання об’єктів декларування чи на дату отримання доходів, користуючись з яких були отримані об’єкти декларування.

Мінфін затвердив форму звіту для «нульового декларування»

Вона містить загальні відомості про платника збору, валютні цінності, об’єкти нерухомості та земельні ділянки, транспортні засоби та інше рухоме майно, паї та частки у майні юридичних осіб, корпоративні права та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, якими декларант володіє.

У такій декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

В кінці форми декларант має відбити загальну суму задекларованих активів та загальну суму одноразового збору, сплаченого з них.

Тож на онлайн зустрічі в першу чергу наголошено на тому, що наказ Міністерства фінансів від 2 серпня 2021 року № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання», який набуває чинності з 01.09.2021, зареєстровано в Міністерстві юстиції 19.08.2021 за № 1090/36712.

Таким чином одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

Строк для подання спеціальної декларації щодо «амністованих» доходів складає один рік — з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Амністія поширюється на всі активи, набуті фізичною особою за рахунок доходів, отриманих до 1 січня 2021, і з яких досі не були сплачені податки (якщо, звісно, це вимагалося). Тож якщо дохід був отриманий у 2021 році, то дія Закону на нього поширюватися не буде, і він має бути відображений вже у звичайній щорічній декларації із застосуванням повної ставки податку.

«Амністувати» можна гроші на рахунках в українських та іноземних банках, рухоме та нерухоме майно, акції та частки у капіталі компаній та інші активи. Вичерпного переліку Закон не встановлює, як, власне, і граничного часу набуття активів у минулому.

Водночас варто пам’ятати, що поки в Україні існують строки давності щодо несплати податків, але є й ризик того, що їх спробують прибрати з законодавства.

Не можуть бути задекларовані та «амністовані» активи, отримані внаслідок вчинення кримінальних правопорушень (крім податкових та валютних порушень і деяких порушень у сфері захисту економічної конкуренції).

Джерела отримання майна розкривати не потрібно. До того ж, податковим органам забороняється вимагати додаткові документи стосовно коштів та джерел їх походження, окрім тих, що зазначені в Законі. Але, якщо кошти «для амністії» будуть розміщені в українському банку (а це буде обов’язково, якщо треба задекларувати готівку чи, наприклад, золото в банківських злитках), то банк буде зобов’язаний провести повну перевірку відповідно до законодавства у сфері фінансового моніторингу, що вимагатиме надання підтверджуючих документів та додаткової інформації.

Щодо «амністованих» доходів (звісно в разі їх належного декларування та сплати спеціального збору) Закон передбачає звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства, а також за деякі порушення у сфері господарської діяльності.