Сьогодні вранці вартість газу жовтневого ф'ючерса на хабі TTF у Нідерландах сягнула 592 доларів за 1 тис. куб. м або 49 євро за 1 МВт*год., згодом вона знизилася до 586 доларів, а ціна спотових поставок зупинилася на рівні 576 доларів – про це пише Фокус з посиланням на дані лондонської біржі ICE.

Біржова ціна газу в Україні зараз становить приблизно 18 тис. грн за 1 тис. куб. м або 665 доларів (ресурс вересня) і 15,7 тис. грн (580 доларів) — ресурс серпня. Такі дані наводить "Українська енергетична біржа".

Тут варто зауважити, що на біржі газ купують промислові підприємства. Підприємства теплокомуненерго купують газ у "Нафтогазу" на інших умовах, тож тариф же на газ для населення формується з умовою обмежень, які накладають уряд і галузевий регулятор.

А минулого тижня ціна газу в Європі подолала рубіж 580 доларів за 1 тис. куб. м, проте потім протягом декількох днів вона впала майже на 100 доларів. Спочатку причиною цього стали помилкові дані про поставки газу, що почалися "Північним потоком-2", а потім і повідомлення "Газпрому" про можливі поставки 5,6 млрд куб. м газу по "Північному потоку-2" вже в 2021 році.

Серед причин зростання ціни на газ є як довгострокові, так і ситуативні (тимчасові).

Нинішнє зростання ціни на газ у Європі спричинило зниження власного видобутку, зростання податків на викиди вуглецю в атмосферу, прохолодна і дощова погода в багатьох країнах, що призвело до зменшення запасів газу в підземних сховищах, а ще небажання "Газпрому" збільшувати поставки для балансування попиту. Також зменшились і поставки СПГ (скрапленого природного газу).

На 2021 рік  "Газпром" у своєму бюджеті заклав середню ціну експорту газу в далеке зарубіжжя – 170 доларів за тисячу кубів, але нещодавно він підвищив цю позначку до 240 доларів.

Нагадаємо, Україна значну частину необхідного їй газу закуповує в Європі. Тому європейські ціни «тиснуть» на внутрішній ринок газу в країні. Для боротьби з постійним зростанням цін уряд змусив постачальників газу для населення перейти на стабільний річний тариф.

З травня "Нафтогаз України" автоматично переводить клієнтів на річний тарифний план "Фіксований". Згідно з його умовами, українці будуть до 30 квітня 2022 року платити по 7,96 грн за кубометр з урахуванням ПДВ, але без вартості доставки.