Про особливості роботи Держаудитслужби загалом, про необхідні заходи державного фінансового контролю і не тільки – розмова із заступником начальника Західного офісу Держаудитслужби Анатолієм МАРЦЕНЮКОМ. 

– Анатолію Анатолійовичу, розкажіть, будь ласка, про результати роботи ауди­торів за дев’ять місяців поточного року.
– Загалом впродовж січня-вересня 2021 року працівниками управління проведено 37  ревізій і перевірок закупівель, під час яких виявлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок порушень законодавства, на загальну суму 40,7  мільйона гривень.
У межах прав і наданих повноважень забезпечено усунення фінансових порушень, які призвели до втрат, на загальну суму понад 30 мільйонів гривень. Ясна річ, до порушників бюджетного законодавства застосовано 15 фінансових санкцій. А за порушення законодавства на 15 посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення.
Також впродовж січня-вересня управлінням проведено чотири державних фінансових аудити, якими встановлено факти неефективних управлінських дій і ризикових операцій, що призвели (можуть призвести) до упущених вигод (неотриманих доходів) та непродуктивних (зайвих) витрат на загальну суму понад 478,3  мільйона гривень.
Варто зазначити, що економічний ефект від впровадження пропозицій, наданих управлінням за результатами проведених державних фінансових аудитів, склав 6099,6 тисячі гривень.
За наслідками проведених державних фінансових ауди­тів надано 52  пропозиції, виконано – 7 (із врахуванням аудитів, проведених у попередніх періодах).
Отож за результатами моніторингу складено 263   процедури закупівель товарів, робіт та послуг (загальною вартістю 5,4  мільярда гривень), у зв’язку з порушеннями чинного законодавства відмінено 42  процедури закупівель на суму 76,5  мільйона гривень, а також розірвано 43  договори закупівлі на суму 38,9  мільйона гривень.
– Важливо також дізнатися, як налагоджена співпраця управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області з правоохоронними органами?
– Правоохоронним органам передано 23 ревізійних матеріали, за результатами розгляду яких розпочато сім досудових розслідувань та вручено п’ять повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а також складено шість протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.
Крім того, працівники управління у 37 випадках були залучені правоохоронними органами як спеціалісти для надання консультацій. За їх результатами, виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат на суму понад 29,3 мільйона гривень. За наслідками надання консультацій правоохоронними органами вручено 15  повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.
– Пане Анатолію, а які порушення виявляєте найчастіше в процесі державного фінансового контролю в області?
– При проведенні управлінням Західного офісу Держ­аудитслужби в Хмельницькій області ревізій та перевірок закупівель найчастіше виявляються факти незаконного нарахування і виплати заробітної плати працівникам підконтрольних установ, а також зайвої оплати завищених підрядниками вартості та/або обсягів виконаних ремонтно-будівельних робіт.
Так, протягом дев’яти місяців поточного року при проведенні 33 результативних ревізій і перевірок закупівель у дев’ятнадцятьох з них виявлено факти зайвого нарахування і виплати заробітної плати всупереч вимогам чинного законодавства. А під час проведення 23 ревізій і перевірок закупівель було встановлено факти завищення підрядними організаціями обсягів та вартості ремонтно-будівельних робіт, які були повністю оплачені за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, а також власних коштів комунальних підприємств (такі факти склали третину всіх виявлених сум втрат державних і комунальних ресурсів).
Слід окремо зазначити різні факти порушень законодавства про закупівлі, які постійно встановлюються при проведенні заходів державного фінансового контро­лю. Зокрема, за дев’ять місяців поточного року працівниками управління здійснено 19 перевірок закупівель та 250 моніторингів, якими охоплено 415 процедур закупівель на суму 5505,4  мільйона гривень. З них встановлено 293 факти порушень законодавства у сфері закупівель на суму 1953,4 мільйона гривень, у тому числі 210 порушень на суму 1542,8  мільйона гривень виявлено за результатом проведення моніторингу закупівель.
– Дякую за розмову.