Українці давно звикли до того, що поняття «соціально відповідальний бізнес» у нашій державі носить декларативний характер, а отруєні бджоли на полях, риба у ставках чи небезпечні пластикові дитячі іграшки на прилавках маркетів — повсякденна звичність, за яку в нашій країні ніхто відповідальності не несе, бо бізнес сам став владою і карати себе за свої ж провини не збирається, бо можна «порєшать» у коридорах влади. Та, на щастя, ще залишаються люди, які, здійснюючи підприємницьку, виробничу діяльність, прагнуть відповідати не лише вимогам закону, а й нормам моралі.

Неодноразово в попередні роки піддавалася критиці діяльність Понінківської картонно-паперової фабрики за неналежне очищення стічної води, яку скидали в річку. Ця проблема допікала всім, але ж закрити виробництво не вихід, бо для тисячі сімей працюючих — це єдине джерело заробітків та вагоме наповнення місцевого бюджету. Тому її керівництво, стиснувши зуби від критики преси, а подекуди і від нападок «зацікавлених» осіб, наполегливо накопичувало кошти, аби розв’язати це важливе питання. І зміни відбулись.

Завершено комплекс підготовчих та будівельних робіт з переоснащення вузла біологічної очистки споруд виробничих стоків, збудовано двосекційний п’ятикоридорний аеротенк. На відкриття цього комплексу, який розрахований на очищення 7000 кубометрів води на добу, приїхали голова Шепетівської райдержадміністрації Анатолій Катеринчук, перший заступник голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Іван Туровський, директорка Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації Ганна Богданович, депутат Хмельницької обласної ради Алла Матвіїв, секретар Понінківської територіальної громади Лариса Левчук. Баранівську громаду з сусідньої Житомирщини представляли міський голова Олександр Мігей, секретар ради Володимир Заремба, заступник міського голови Дмитро Нечипорук. Також на відкритті вузла були присутніми і представники небайдужої громадськості — Олександр Коваленко — громадський екоінспетор, Юлія Дем’яненко — екоактивістка, Людвіг Гродзінський — заступник голови ради ветеранів Понінківської тергромади, активіст.
Палких промов не було, червону стрічку ніхто не перерізав, чітко і по-діловому директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» Руслан Сава (на фото) розповідав усім про переваги нового вузла, його технічні характеристики. Також Руслан Анатолійович зазначив, що фабрика має намір ще вище підняти планку своєї екоефективності, але детальні плани не озвучував, мовляв, буде зроблено, тоді скажемо, а тридцять мільйонів власних вкладених коштів назвав передусім інвестицією в репутацію підприємства.
Ганна Богданович нагадала, що відповідно до протокольного рішення спільного засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 21 червня 2018 року № 8/7 — департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації здійснював контроль на всіх етапах, пусконалагоджувальні роботи з технічного переоснащення вузла біологічної очистки очисних споруд фабрики перебувають на завершальній стадії. За її словами, завершення усіх запланованих заходів із реконструкції очисних споруд та введення їх в експлуатацію дозволить якісно очищати не лише стічні води картонно-паперової фабрики, а й господарсько-побутові стоки селища Понінка, аби в річках Хомора та Случ водилася риба і безпечно купалися люди.