Спільна звітно-виборна конференція Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області (ХСПП) та Організації роботодавців Хмельницької області (ОРХО) відбулася у досить складний момент.

У Європі, куди ми відчайдушно прагнемо, ціна на газ подолала позначку у тисячу доларів, що в перекладі на вітчизняну грошову одиницю означає понад 30 тисяч гривень. Назвати це дамокловим мечем — означає делікатно висловитися.
Тож у своєму виступі голова ХСПП та ОРХО Іван Дунець поєднував звіт за минулий п’ятирічний період з аналізом стану справ сьогодні та спробами зазирнути у майбутнє. Бо делегатів найбільше хвилювала невизначеність. Столична та місцева влада кинула їх напризволяще. Мовляв, виживайте на свій розсуд.
На конференції були 33 делегати з різних виробництв, які представляли тисячі працівників реального сектору економіки. Того, який створює робочі місця і наповнює бюджети та фонди.
Стрибок ціни на блакитне паливо вдарить передусім по українських виробниках, які використовують газ на технологічні потреби. Підприємства і так існують на межі рентабельності, в умовах деіндустріалізації намагаються бути конкурентоздатними та зберегти трудові колективи.
Заводи не зупиняться раптово, але через деякий час, через значне збільшення собівартості продукції, вони не зможуть забезпечити технологічні цикли, належну зарплату і взагалі вижити. Це боляче позначиться не лише на державному і місцевому бюджетах, а і на самих людях.
ХСПП відіграє в області координуючу і консолідуючу роль для підприємців і промисловців області. ОРХО входить до числа підписантів трудових угод разом з профспілками і місцевими органами державної влади.
Ці дві поважні організації також постійно моніторять ситуацію у виробництві та на ринку праці. Аналізують її і виробляють рекомендації. До їх честі вони активно співробітничають із засобами масової інформації. Спільно з редакцією газети «Подільські вісті» ведуть сторінку «Хмельниччина економічна».
Її модератор Іван Дунець у своїх статтях від імені промисловців, підприємців і роботодавців звертається до посадовців і депутатів, але ті відмовчуються. Останні прийняли закони про торгівлю землею, легалізацію азартних ігор, трансплантацію органів та інші, але жодного на підтримку промисловості.
Однак, патріотична діяльність і публіцистичний пафос Івана Дунця знайшли визнання у середовищі ЗМІ і серед читачів. Голова обласної організації Національної спілки журналістів України Петро Лічман вручив йому подяку НСЖУ, підписану її лідером Сергієм Томіленком.
Високу оцінку подвижницькі зусилля Івана Дунця отримали і від колег. Авторитетні і шановні очільники підприємств знову доручили йому керувати ХСПП І ОРХО на найближчі п’ять років.
У зв’язку із непрогнозованою ситуацією на газовому ринку делегати прийняли звернення до президента УСПП і голови Антикризової ради Анатолія Кінаха з тим, щоб він передав їхні застороги й побажання високопосадовцям і народним депутатам.