В цьому матеріалі, привертаємо увагу до: питання дефіциту працівників через виїзд за кордон;  різке зменшення працездатного населення в країні;  що пропонуємо для  покращення ринку праці в нашій державі.

Ми, представники виробничого сектору економіки, керівники, спеціалісти, небайдужі працівники заводів і фабрик з тривогою відзначаємо, що з кожним роком все складніше і складніше забезпечити діючі виробництва молодими кадрами. Не стоять черги на прохідних, старше покоління завершує трудову діяльність, а нових людей немає. Чому це відбувається? Молодь, якій потрібно бачити перспективу, створювати сім’ї та планувати майбутнє, хоче отримувати достойну, конкурентну зарплату.

Якщо 5-10 років тому за зарплатою 1000 доларів США їхали до Польщі, інших західних країн, бо в нас на більшості виробництв це були недосяжні гроші, то за останні роки, в зв’язку з різким подорожчанням життя, зростанням цін практично на все, (а молоді на початку самостійного життя потрібні і житло, і кошти на утримання сім’ї, виховання дітей),  то зарплата адекватна 1000 доларів США — це вже не «космос».
Робочі місця повинні дати можливість такі гроші заробити. До цього слід додати, що в монопольних структурах, фінансових, бюджетних закладах, де теж працюють люди віком 30-40 років, рівень зарплати значно вищий, ніж той, що можуть дати діючі заводи і фабрики. Однак, якраз на виробництві, так як і в усьому світі, країнах-сусідах, Євросоюзі, задіяна більшість працюючого населення, то й у нашій державі більшість працездатного населення має бути задіяна тут. Без виробництва жодна держава існувати не може.
На жаль, на сьогодні такої заробітної плати ми забезпечити не можемо і такий стан практично не змінюється. До того, ще й ряд галузей, підприємств припинили роботу і закрились. Молоді нічого не залишається, як їхати за кордон шукати роботу.
Офіційні цифри тих, хто виїхав, відсутні, але ЗМІ повідомляють, що за минулий 2021 рік з України виїхало 620 тисяч чоловік. Знову ж таки статистика мовчить з приводу того наскільки взагалі зменшилася чисельність проживаючих  в нашій державі. Знаємо тільки, що в 1991 році українців було
52 мільйони чоловік, а за даними Держстату теперішня чисельність населення становить 44,1 мільйона чоловік. Експерти, провідні політики вважають, що сьогодні в Україні проживає орієнтовно 35 мільйонів людей. Безумовно, крапку в цих важливих цифрах для держави міг би поставити перепис населення, але він запланований аж на 2023 рік. Практично ще два роки ситуація буде неясною.
Якщо в Україні в 1991 році проживало 52 мільйони чоловік, а зараз 35 мільйонів, то виходить, що за 30 років чисельність населення зменшилася приблизно на 30%. А як же в інших країнах, у першу чергу в наших сусідів?

Детальніше читайте на сторінках газети "Подільські вісті" за №7 від 17 лютого 2022 року.