Наприкінці минулого року, на Всеукраїнському екологічному форумі «Лідерство і екотрансформація – 2021», представники влади, громадськості та бізнесу підбивали підсумки вдалих екологічних проєктів. Учасники форуму поділилися досвідом впровадження безвідходного виробництва, впровадженням нововведень у сфері очистки стічних вод та викидів в атмосферне повітря, утилізації небезпечних відходів. Громадські організації, державні фахові структури презентували кейси екологічного просвітництва з актуалізацією принципів раціонального природокористування та енергозбереження. Найвдаліші проєкти було відзначено спеціальними відзнаками екологічної спільноти.


Як зазначила організаторка заходу Людмила Циганок, відзнака форуму надається не просто як визнання того, що певні екологічні нововведення відбулися, а за його значимість впливу на зміни, за масштабність, за приклад для наступництва. Екологиня зазначила, що відзнака має форму кубика, і якщо з нього вилітає один квадратик складової, то порушується вся система. Тож організатори прагнули, щоб ця відзнака була символом єднання, щоб кожен із стейк­холдерів заходу відчував руку підтримки і допомоги.
На рівні державних інстанцій України впроваджуються десятки законопроєктів та новацій екологічного спрямування, що регулюватимуть питання охорони навколишнього середовища, актуальності проблем промислового забруднення, встановлення чітких правил взаємодії держави, бізнесу.
Тож особливо приємно, що серед кращих українських стейкхолдерів екологічного форуму «Лідерство і екотрансформація 2021» було визнано реалізований і впроваджений Понінківською картонно-паперовою фабрикою проєкт з технічного переоснащення очисних споруд підприємства, що суттєво впливає на покращення якості води в річках регіону.
Генеральний директор ТОВ «ПКПФ-Україна» Руслан Сава розповів, що Понінківська картонно-паперова фабрика досить тривалий час впроваджує зміни, які мають позитивний вплив на покращення екологічних чинників. Насамперед, це повний перехід на використання для виробництва паперу лише вторинної сировини – макулатури, якої за рік використовується майже 100 тисяч тонн. За цим показником – збережені зелені насадження планети і зроблено значний внесок в утилізацію паперових відходів.
Паперове виробництво неможливе без використання великої кількості води. Раціоналізаторами підприємства було впроваджено кілька ідей щодо мінімалізації забору свіжої річкової води й оптимізації процесу її кількаразового використання у виробництві. Та все ж найголовніше досягнення – це реалізація майже 30-мільйонного проєкту з технічного переоснащення очисних споруд підприємства, які заразом очищають і каналізаційні стоки селища Понінка.
Презентуючи перед учасниками форуму «Лідерство і екотрансформація 2021» кейс Понінківської картонно-паперової фабрики, представник підприємства Андрій Коберський зазначив, що ТОВ «ПКПФ-Україна» не зупиняється на досягнутому і готове на наступні роки презентувати свої нові екологічні напрацювання.
Працівники Понінківської картонно-паперової фабрики сповнені гордості за високе і почесне звання «Стейкхолдер зелених змін 2021» Всеукраїнського екологічного форуму, якого удостоєні.