Ще на початку минулого тижня ми з вами говорили на бухгалтерські, коронавірусні та просто буденні теми, а вже зранку 24 лютого це стало неважливим. Росія розпочала війну проти нашої держави, а в Україні ввели воєнний стан...

За несплату податків, нереєстрацію ПН та роботу без РРО штрафів не буде
У суботу, 26 лютого, ТПП України визнала військову агресію Російської Федерації проти України форс-мажором з 24 лютого 2022 року. З огляду на це:
Платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно сплатити податки та збори, подати звітність, зареєструвати ПН, АН, РК до них чи подати електронні документи, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо;
Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються;
Протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) штрафні санкції за порушення законодавства з питань РРО не застосовуються;
На період дії форс-мажорних обставин дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності ТТН та паперового примірника акцизної накладної.
ДПС України опублікувала роз’яснення щодо порядку дій платників податків у зв’язку з неможливістю своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених ПКУ.
Зокрема, платники податків звільняються від відповідальності у випадку відсутності можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок: сплатити податки та збори, подати звітність, зареєструвати ПН, АН, РК до них подати електронні документи, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.
Проте, незважаючи на засвідчення ТТП України настання факту форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), з метою забезпечення стабільного фінансування Збройних Сил України, ДПС звернулась до платників податків, за можливості, виконувати свій податковий обов’язок щодо сплати в повному обсязі відповідних сум податкових зобов’язань, у тому числі до настання термінів сплати, на відповідні рахунки для сплати податків та зборів.

Щодо роботи фінансової системі у військовий час?
Відбулося засідання Комітету ВР щодо роботи фінансової системі у військовий час. Депутати заслухали доповідь голови Національного банку України, міністра фінансів України, керівництва податкової та митної служби. Головне у звітах від Данили Гетьманцева (НБУ, Мінфін, Держмитслужба) та Ярослава Залізняка (НБУ, Мінфін, ДПС, Держмитслужба). Подивитись відео засідання (26 хвилин) можна за посиланням.

Як допомогти армії?
Варіантів є чимало. Ось кілька з них:
Спецрахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ відкрив Нацбанк. Реквізити: UA843000010000000047330992708.
Гроші з «єПідтримки» можна також витратити на допомогу українській армії. Зробити це можна за посиланням.
Зробити внесок на рахунок благодійного фонду «Повернися живим» за посиланням.
Переказати кошти з віртуального рахунку «Бонус Плюс» Приватбанку. Про це тут.    
За день до війни старт обов’язкового застосування токенів перенесли на 31 березня
Нагадаємо, що з 5 березня 2022 року всі суб’єкти господарювання, які застосовують електронні підписи, мали перейти на токени. Про це минулого тижня нагадувала й ДПСУ.
Проте Уряд на засіданні 23 лютого вирішив обов’язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінувати до 31 березня.
Який електронний підпис буде застосовуватися? Чи є варіанти, крім зберігати сертифікати ключів на токені? І головне питання – що робити з електронною звітністю до органів ДПС після переходу? Читайте в аналітиці.

Міністерство оборони України додає. Захопили російський танк або БТР та переживаєте про те, як його декларувати? Зберігайте спокій та продовжуйте захищати Батьківщину! Декларувати захоплені російські танки та іншу техніку не потрібно, адже вартість цього лайна не перевищує 100 прожиткових мінімумів (248 100 грн). Відповідно, подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів в разі захоплення такого непотребу так само не потрібно (така от тавтологія).

Якщо ж говорити буквою закону, бойові трофеї не підлягають відображенню в декларації з наступних причин:
—  вони були набутті не внаслідок укладення якого-небудь виду правочину, а у зв’язку із повномасштабною агресією з 24.02.2022 російської федерації стосовно незалежної і суверенної Української держави як продовження розпочатого у 2014 році підступного нападу рф на Україну з метою знищення останньої;
завдяки мужності та звитязі захисників Української держави ворожа військова техніка зазвичай потрапляє до вас вже знищеною та виведеною із ладу, через що неможливо провести її оцінку відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». А отже, неможливо і з’ясувати, скільки коштує таке майно.