З перших днів війни полиці супермаркетів у Хмельницькому помітно спорожніли. З’явилися проблеми з наявністю круп, цукру, олії. Але ж і ціни на окремі продукти, зауважили покупці, скочили вгору. Наживатися на інших у такий складний для країни час неприпустимо. На цьому наголосив під час зустрічі з представниками бізнесу, аграрного сектору начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій: «Зараз потрібно не наживатися на інших, а бути справжнім патріотом, щоб нам не доводилося застосовувати жорсткі заходи та контроль за тими, хто порушує норми закону…»

Ще в січні Кабмін встановив торговельну надбавку для соціально значущих товарів не вище 10 відсотків. Тобто на житньо-пшеничний хліб, батон, гречану крупу, пшеничне борошно вищого сорту, цукор, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), яйця курячі категорії С1, масло вершкове жирністю 72,5%, тушку курячу підвищувати ціни вище цього рівня не дозволено. Наразі діє рішення Кабміну про фіксацію рівня цін на продукти харчування в межах, встановлених станом на 23 лютого 2022 року. Підприємці, які безпідставно завищили ціни, нестимуть відповідальність.
Якщо ви помітили завищені ціни на ці товари, інформуйте Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за телефоном (0382) 65-07-34, або пишіть на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Чимало магазинів допомагають населенню та навіть надають продукти безкоштовно. Такі підприємці заслуговують найвищої подяки. Поряд з цим з’явилося чимало нарікань, що в магазинах торгової марки «Єва» ціни на товари зросли на 100 відсотків, що тут не хочуть приймати оплату карткою. У прес-службі «Єви» запевняють, що такі скарги не відповідають дійсності. Тому фото магазинів, цінників, чеки можуть стати доказом зловживань для притягнення до відповідальності.
Нині на Хмельниччині створюються склади та формуються резерви для забезпечення 1,3 мільйона населення продуктами та товарами першої необхідності.
А що ж із цінами на пальне? Мінекономіки знову підвищило граничні ціни на бензин і дизпальне. З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» бензин не повинна перевищувати 38,79 грн/літр, на «звичайне» дизпальне — 35,47 грн/літр. Порівняно з кінцем лютого середню ціну на бензин збільшено на 1,4 грн/літр, на ДП — на 1,59 грн/літр.
Регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 та ДП шляхом встановлення граничної торгової надбавки необхідне, щоб запобігти можливим зловживанням, вважають у міністерстві.
Під встановлення максимальної торгової надбавки не підпадає «брендове преміальне пальне» з покращеними показниками якості.
Віримо, що ці труднощі тимчасові. Єднаючись, їх легше пережити. А тим, хто у такий кризовий час думає про збагачення, нагадаємо: війна — це не привід для заробітків, які в цій ситуації є великим гріхом перед народом. Тож справедливо пропонують підвищення цін під час війни прирівнювати до мародерства і притягати винних осіб до кримінальної відповідальності.