З-поміж усіх шкільних предметів біологія стала улюбленою для Каті Луцишиної. Випускниця 9 класу Лисанівського НВК Cтаросинявського району не лише постійна учасниця й неодноразовий переможець районних олімпіад з біології, а з року в рік входить до десятки найкращих знавців цієї дисципліни серед своїх ровесників з різних куточків області.

Ще з восьмого класу Катя серйозно займається науково-дослідницькою діяльністю. Її наукова робота на тему «Просте енергетичне рішення проблем опалювання сільської школи» й натхненний захист на обласному рівні удостоїлися найвищої сходинки п’єдесталу перемоги. Здобувши І місце, Катя Луцишина представляла Хмельниччину і свій навчальний заклад на Всеукраїнському етапі-захисті конкурсу «Енергія та середовище» у Києві. На прикладі Лисанівського НВК дівчина розглянула перспективу забезпечення теплом шкільних приміщень через використання лінз та компосту (опалого листя). Розробила та детально описала цю ідею, окреслила шляхи її втілення, як альтернативного і малозатратного джерела енергії. І учениця, і її наставниця Любов Миколаївна Куцман повернулися додому з дипломами. В цьому навчальному році Катя представила свою роботу на медико-біологічну тему: «Лікування відхилень гемостазу за допомогою зміни різниці потенціалів клітин». Оскільки зараз розробляються сучасні нанотехнології попередження онкологічних та інших небезпечних захворювань людини щодо їх ранньої діагностики на клітинному рівні, Катя за підтримки вчителя Л. М. Куцман, узялася досліджувати саме цей унікальний процес. Дівчина подала свою розробку на Всеукраїнський конкурс юних винахідників і раціоналізаторів з числа учнівської молоді, впевнено виборола першість у Хмельницькому й знову представляла область і Старосинявщину в Києві. В результаті посіла третє місце у Всеукраїнському конкурсі юних винахідників і раціоналізаторів.
Члени столичного журі були вражені наполегливістю дівчини з подільської глибинки і запросили на навчання до Києво-Могилянської академії. Успіхами Каті пишається родина, рідна школа, увесь район. Задоволена вона сама. Адже перші кроки стежиною мрії виявилися вдалими.