Щоб знайомити дітей з книгами, популяризувати читання, а ще зробити, аби канікули у школярів проходили цікаво та з хорошими емоціями, вже майже місяць, починаючи з 1 червня, у бібліотеках Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади проходить «Бібліотечне літо – 2022». У межах такого книгозбірні влаштовують різні заходи.

Загалом тільки протягом першого літнього місяця організували понад 50 подій. Серед проведеного: презентації книг, читання, майстер-класи, зустрічі зі спеціалістами з різних галузей, ігротеки, руханки, флешмоби, екскурсії, святкові й розважальні програми та багато-багато іншого.
«Такі активності допомагають заспокоїти дітей, що особливо важливо у час війни, налаштувати їх на позитив, а ще переконати, що кожен день чудовий і може принести яскраві враження, знання, приємне спілкування з новими друзями та цікавими людьми», – розповіла завідуюча методично-бібліографічного відділу Іванна Білик.
З цією метою в центральній публічній бібліотеці чи не щодня збирається по декілька груп дітей. Вони тут стають учасниками створення виробів своїми руками, настільних ігор, зустрічей з волонтерами та кінопереглядів. Хлопчики й дівчатка роблять патріотичні сувеніри, літні картини, ліплять, вирізають, малюють… При цьому знайомляться з новими книгами, переглядають виставки та обирають щось, аби почитати вдома.
Активно працюють з дітворою і в інших книгозбірнях Централізованої бібліотечної системи. До заходів залучають, окрім постійних користувачів, також внутрішньо переміщених дітей. Філії №10 та центральна публічна бібліотека організовують такі події у межах ВільноХабів, котрі якраз і націлені на роботу з людьми, що вимушено покинули свої домівки через війну.
Тож найяскравішими протягом червня у межах «Бібліотечного літа – 2022» були: етногра «Відгадай загадку – намалюй відгадку» (філія №4); бібліокінозал «Коли сторінки оживають» (філія №6); розважальна ігротека «У колі друзів гра стає цікавішою» (філія №9); бібліостолик та вікторина «Немає кращої пори, ніж літо сонячне й веселе» (філія №13); літературний пікнік «На всі „щo? де? коли?ˮ розумні книги відповідь дадуть» (Масівецька бібліотека-філія №22); розважальна програма «Літо на книжкових островах» (Іванковецька бібліотека-філія №23).
Після активностей діти радо діляться враженнями. Користувачка бібліотеки Настя, що відвідала у філії №11 зустріч з волонтерами Червоного Хреста, розповіла: «Сьогодні я познайомилася з багатьма дівчатками, навіть з деякими встигла подружитися. Мені сподобалося оформляти візитівку про себе та виконувати вправу на знання казок. Всі були уважними, щоб нічого не пропустити. З нетерпінням чекатимемо наступної зустрічі».
Бібліотекарки ж підтверджують, що організовані заходи допомагають позбавити дітей відчуття самотності, а ще оточити їх дружбою та підтримкою.
Тому «Бібліотечне літо – 2022» триватиме ще два місяці. Бібліотеки запрошують дітей приходити до книгозбірень, аби саме тут відпочивати, читати, розважатися та спілкуватися з однолітками.