До редакції  зателефонувала   мама  студентки одного з коледжів обласного центру. Стривоженим голосом жінка повідомила, що куратор групи, в якій навчається її донька, оголосив, що потрібно скласти список для дирекції коледжу, де зазначити  прізвища  родичів, які  перебувають в АТО. «Розумієте, — ділилася  моя співрозмовниця, — дітям не пояснили, для чого називати прізвища батьків,   які зараз перебувають на сході України. А раптом ці списки  якимось чином потраплять до  рук сепаратистів,  терористів,  які нині розгулюють  по всій Україні, і наші діти можуть стати  жертвами насильства?»
У подібне чомусь не хотілося вірити: як так? Дітям не пишатися батьками-героями?   Вірити, що різні покидьки-сепаратисти сильніші від нас?  І невже освіта може  виконувати  чийсь таємний план  зі знищення патріотичного духу підростаючого покоління?
Тож газета звернулася за коментарем до департаменту освіти  і науки облдержадміністрації: для чого потрібні навчальним закладам прізвища   бійців АТО, діти яких навчаються? Як виявилося,  діти учасників АТО належать до тих соціальних  категорій, які мають право на пільги в навчанні.
Коментар  заступника  директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Антоніни  ХАРЧУК:

— 14 травня 2015 року Президент України Петро Порошенко  підписав  Закон  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або під час  масових акцій протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти».
Цим законом внесено зміни до низки нормативних актів, зокрема закони «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,  «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про охорону дитинства».
Закон  передбачає посилення державних гарантій здобуття освіти учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО. Він також гарантує надання державної цільової  підтримки дітям учасників бойових дій із метою здобуття ними професійно-технічної та вищої освіти у вигляді державної цільової підтримки: повної або часткової  оплати для здобуття освіти.
Зокрема, учням та студентам, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, і які навчаються за денною  формою навчання у професійно-технічних та вищих  навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, передбачено державну цільову підтримку для здобуття освіти.
Які це  державні гарантії? Це: повна або часткова оплата навчання за кошти державного та місцевих бюджетів; пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти; соціальні стипендії; безоплатне забезпечення підручниками; безоплатне проживання в гуртожитках та ін.
Як повідомила Антоніна Михайлівна, нині до дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів області зараховано 98 осіб, які прибули з Криму і  міста Севастополя, та 1068  осіб, які прибули зі східних регіонів України. Найбільше з них  школярів – 761 учень.
Наразі  діти пільгових категорій оздоровлюються в таборах відпочинку в області, четверо з переселенців — у ДЦ «Молода гвардія».