У Гончаренко центрі в Теофіполі директорів шкіл та педагогів навчали створювати шкільні соціальні підприємства. В заході взяли участь працівники 14 навчальних закладів громади. Створення стартапу на базі шкіл допомагає підліткам розвинути підприємницьку компетентність, навчитись фінансовій грамотності та зорієнтуватись у виборі майбутньої професії.

Онлайн-навчання проводять сертифіковані тренерки з соціального шкільного підприємництва, волонтерки ГО «Освітній простір 2.0» Вікторія Турчак та Олена Солоїд. Педагогині мають досвід реалізації проєктів для молоді та освітян у Вінниці та Вінницькій області. Наразі вони діляться з колегами знаннями щодо створення стартапів на базі шкільних закладів.
Вікторія Турчак переконана, що можливість участі у шкільних стартапах позитивно впливає на самореалізацію учнів у дорослому житті. «Уявіть, що ще в школі ви б могли бути керівником шкільного підприємства, яке діє за законами дорослого, генерує прибуток, виробляє продукцію чи надає послуги, і водночас – має соціальну місію! Таке підприємство вирішує соціальні проблеми школи, громади чи регіону. Для школярів це можливість опанувати ті життєві стратегії та навички, які допоможуть їм стати успішними в дорослому житті», - наголосила тренерка.
За словами директорки Гончаренко центру в Теофіполі Лілії Архіпович, всі учасники тренінгу зацікавились концепцією соціального шкільного підприємництва. «Як освітянка, можу впевнено сказати, що нас дуже талановиті діти. Вони небайдужі, творчі, постійно беруть участь у волонтерстві, підтримують наших захисників, демонструють активну громадську позицію. Тому важливо максимально розкрити їхній потенціал, дати їм можливість отримати цінний досвід та підприємницькі компетенції ще в підлітковому віці. А шкільні стартапи дозволяють учням проявити лідерські якості та втілити свої ідеї. Тому всі педагоги так надихнулись цим тренінгом», - зазначила педагогиня.