Ольга Воляник, учениця 11 класу Хмельницької гімназії №1 імені Володимира Красицького, здобула срібну відзнаку на міжнародному фестивалі в Тунісі «I-FEST». Саме під такою назвою проходять щорічні міжнародні змагання з інженерії, науки й технологій, які збирають молодих дослідників і розробників зі всього світу в туніському місті Монастір. Учасники презентують свої проєкти в різних секціях: з фізики, екології, суспільних наук, комп’ютерних наук і математики, інженерії, біології, підприємництва та бізнесу.

Серед представлених юними українцями проєктів були і дослідження забруднення атмосферного повітря, речовин препарату для хіміотерапії, зменшення перепадів освітленості на автомобільних дорогах шляхом визначення оптимальних умов розміщення ліхтарів та інші. Зокрема, метод для оцінювання досвіду користувача на основі застосування нечіткої логіки, який забезпечує комплексну й точну оцінку, який розробила Ольга Воляник, приніс хмельничанці «срібло».
Загалом півтори тисячі учасників із 35 країн світу представляли свої проєкти. Українська делегація повернулася із вагомими здобутками – команда Малої академії наук виборола 3 золоті, 8 срібних, 7 бронзових і 2 почесні нагороди.
Варто нагадати, що Ольга Воляник у 2021-22 році здобула І місце у третьому етапі конкурсу-захисту Малої академії наук України, секція «Internet-технології та WEB-дизайн» під наставництвом педагогічного керівника Віктора Фелонюка, учителя інформатики Хмельницької гімназії №1 імені Володимира Красицького; наукового консультанта Сергія Лисенка, доктора технічних наук, професора кафедри комп’ютерної інженерії та системного програмування Хмельницького національного університету.
Крім того, в листопаді минулого року Ольга здобула бронзову медаль у Франції на міжнародному конкурсі інновацій PRIX EIFFEL у рамках міжнародної виставки «Глобальні індустрії».
Так тримати!