До редакції «Подільських вістей» звернулися жителі села Яворівці Красилівської територіальної громади. Розповідають у листі, що в селі закривають школу, а цього не можна допустити під час воєнного стану.

«Наше село розташоване у гірській місцевості. Дорога тут дуже погана, вузька. Автобус сюди не заїде, не зможе розвернутися. Як же дітям добиратися до школи в Красилові? Возити учнів під такі горбки, особливо восени та взимку, коли дорога розкисла, слизька, жоден водій не погодиться. Це, виходить, батьки мають думати, як доставити своїх дітей на навчання.
У такий важкий час, коли в країні зруйновано стільки шкіл, невже доречно знищувати добротну школу, в якій кожного року ми робили ремонт своїми силами? Батьки допомагали, чим могли, аби діти спокійно навчалися в рідному селі...»
Автори листа наголошують, що не вірять в обіцянки про те, що ситуація зміниться на краще. Мовляв, село знищується на очах і закриття школи сприятиме цьому ще більше.
За коментарем з приводу цієї ситуації ми звернулися до Красилівського міського голови Ніли Островської:
– У школі села Яворівці навчалося 30 учнів, було лише два повних класи, в яких не менше п’яти школярів. Бо ж в окремих класах залишалося по 3-4 учні, а для них потрібна була вже індивідуальна форма навчання. Кілька уроків на тиждень не дадуть можливості опанувати навчальну програму, здобути якісне знання. Переконана, що всі батьки хочуть, аби їхня дитина не просто відсиджувала уроки, а повноцінно розвивалася в освітньому середовищі, отримала такі знання, які дадуть їй можливість бути на рівні з однолітками міських шкіл, мати надалі шанс на здобуття вищої освіти. Саме тому окремі з них ще раніше записали дітей і возили їх самостійно до однієї з красилівських шкіл.
Неперспективна школа не може працювати. Та ми розуміємо, що безпека життя учнів – це першочергове завдання. В селі і справді погана дорога. Та разом із проєктантами вирішували, як зробити маршрут автобуса безпечним. Деякі ділянки дороги будуть розширені, або ж підсипані щебенем, прогрейдеровані. Заасфальтувати дорогу не зможемо, а вирівняти – так. Роботи вже розпочалися.
Розуміємо хвилювання батьків і зробимо все можливе, аби діти з Яворівців безпечно доїжджали шкільним автобусом до Красилова, отримували належні знання. А всім учителям школи села Яворівці запропонували працевлаштування.
У цей складний час ми повинні розуміти та йти назустріч одне одному.