Жовтень багатий на міжнародні екологічні дні: 4-го — Всесвітній день захисту тварин, 6-го — Всесвітній день охорони місць існування, 12-го — міжнародний день захисту від стихійних лих, а 31-го — Міжнародний день Чорного моря. В обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді обов’язково відзначають важливі дати цього екологічного календаря — заходами, практичною природоохоронною діяльністю.

Ось і до Всесвітнього дня охорони місць існування педагоги ХОЕНЦУМу провели круглий стіл за участю юних природолюбів, хмельницьких школярів, гуртківців центру та науковців, провідних фахівців Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА. До «Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі» Україна приєдналася у 1996 році. Основні її тези учасники круглого столу обговорили з головним спеціалістом відділу Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Ганною Семенюк. Також у формі жвавого діалогу юннатів та головного спеціаліста відділу природних ресурсів Департаменту Олени Снігурської висвітлили тему унікальності біологічного і ландшафтного різноманіття Хмельниччини та необхідність їхньої охорони.
Людмила Казімірова, кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології, директор Ботанічного саду ХНУ, заступник голови ГО «Подільське екологічне товариство» змістовно і наочно розповіла про «Шляхи збереження біоландшафтного різноманіття», низку міжнародних документів, котрі його обумовлюють, а також про заповідні місця, світ унікальних рослин і тварин області, які перебувають під міжнародною охороною.
Ольга Гораль, керівник гуртка юних екологів-краєзнавців ХОЕНЦУМ, попросила дітей пригадати, що їм відомо про ліси та орнітофауну Хмельниччини, а Юрій Алхазов, керівник гуртка юних акваріумістів, вів мову про захист місць існування іхтіофауни. До речі, про розмаїття флори та фауни області ХОЕНЦУМ видав цілу серію науково-популярних, чудово оформлених книг, які збагатили шкільні бібліотеки області, кабінети біології і користуються попитом у вчителів, педагогів позашкілля всієї України. За словами директора центру Василя Климчука, уже ведеться робота над наступним виданням «Ліси Хмельниччини». А попередні книги нині можна прочитати в електронному варіанті на сайті ХОЕНЦУМУ, в «Електронній бібліотеці юннатів Хмельниччини»: або скачати, або завітати до центру, де є вільний доступ до мережі Інтернет.
На завершення круглого столу юннати взяли участь у конкурсі на кращого знавця дикої флори та фауни області «Люби, знай, охороняй свій рідний край!» Переможці отримали цінні призи та подарунки.
До слова, діти продемонстрували неабияку підготовленість у висвітлюваних питаннях, інтерес та досвід у захисті довкілля.
Тож закономірно, що на всеукраїнських та міжнародних заходах представники ХОЕНЦУМу — і юннати, і їхні наставники успішно презентують область, виборюють призові місця. Гідно оцінили їхні здобутки, відзначивши подолян на ювілейному зльоті юних натуралістів у Києві, приуроченому до 90-ліття юннатівського руху, що відбувся наприкінці вересня. За підсумками попередньої роботи та результатами презентацій педагогічних ідей та технологій, науково-освітніх проектів ХОЕНЦУМ здобув спеціальну відзнаку і почесне звання «Лідер сучасної позашкільної освіти». Керівник центру Василь Климчук відзначений почесною грамотою Національної академії педагогічних наук України, а педколектив центру — грамотою Національного еколого-натуралістичного центру. А також майже 300 юннатів і їхніх наставників у школах та позашкільних навчальних закладах області отримали у ці ювілейні дні зі столиці нагороди від МОН України, Національного ЕНЦУУМу за сумлінну працю й успіхи в юннатівській роботі.
 Вітаємо!