У Пилипо-Олександрівській ЗОШ I-III ступенів Віньковецького району ще з 2012 року з ініціативи місцевого священика, сільського голови та тодішнього директора Василя Гевка створено шкільну козацьку організацію «Молода Січ» імені Богдана Хмельницького. Вона діє як шкільне самоврядування, має свій статут, кодекс лицарської честі, гімн, прапор та козацькі клейноди. Напрямки роботи — патріотичне виховання молоді, вивчення історії України та козацької доби, збереження національної фольклорної спадщини та природи рідного краю, духовне вдосконалення, спортивно-військовий вишкіл на засадах козацької педагогіки.

За словами Василя Гевка, історика за фахом, який нині очолює відділ освіти райдержадміністрації, у традиціях козацької педагогіки закладено величезний потенціал для громадянсько-патріотичного виховання та духовно-інтелектуального розвитку юного покоління. Адже це готова система виховних та світоглядних цінностей з чіткими орієнтирами для педагогів та учнів. На жаль, донедавна державна політика в галузі освіти і виховання була такою, що у Донецьку та, приміром, Луганську юних виховували за іншими принципами, ніж, скажімо, у Львові чи Хмельницькому. Але ж врешті настав час обирати, що справді вартісне та цінне для виховання юного покоління, розбудови державності, збереження соборності та суверенітету України.
У Пилипо-Олександрівській школі виробили власну систему козацького виховання. Досвід запозичили у Пилявецькій школі Старосинявського району, у книзі науковця та педагога Віктора Береки «Козаком я мрію бути», додавали свої напрацювання. Спершу Василь Іванович, який ще й викладає «Захист Вітчизни», займався з дітьми на громадських засадах, згодом у школах офіційно запровадили гуртки «Джура». Козачата під керівництвом наставника з користю проводять час. Ходять у походи, беруть участь у спортивних змаганнях, конкурсах з історії, краєзнавства, вправляються у стрільбі, відзначають народні свята. А ще — займаються науковою роботою, пишуть дослідження з історії козацтва на конкурс Малої академії наук. Опікуються козачатами також і директор школи Наталя Кабась та вчитель фізвиховання Андрій Левицький. Системна робота дає результати: команда «Молодої Січі» гідно представляє школу на районних змаганнях «Сокіл»-«Джура», займає призові місця. Уже два роки поспіль козаки з Пилипів входять і в десятку кращих команд області, показуючи гарні результати у спортивно-туристичній підготовці та стрільбі. На базі закладу відбуваються районні та обласні семінари з впровадження козацької педагогіки.
Вже стало традицією школи щороку на Покрову Пресвятої Богородиці, у День Українського козацтва, День створення УПА, а тепер — і День захисника України проводити урочисту посвяту новобранців у лави «Молодої Січі» імені Богдана Хмельницького.
Свято збирає односельців, учнів, педагогів, гостей з району та області. Ось і цьогоріч ми завітали на урочистості: присягу козаків склали восьмикласник Богдан Музика та десятикласник Андрій Воронюк. Хлопці кажуть, що самого бажання вступити до козацького кола мало. У козаки беруть достойних. Заслужити це право слід гідною поведінкою. Тому ретельно готувалися, займалися спортом, вивчали історію козацтва, його лицарський кодекс. Хлопцям імпонує, що козак — сильний духом, патріот та вмілий воїн, людина високої гідності й моралі.
Традиційне велелюдне свято «Козацькі забави» уже десятий рік поспіль відбулося у переддень Покрови Пресвятої Богородиці й у селі Дашківці цього ж району за активної участі працівників сільського Будинку культури, підтримки настоятеля Свято-Успенського храму отця Василя та директора Дашковецького НВК Лариси Ладняк. Свято розпочалося зі спільної молитви перед іконою «Покрови Пресвятої Богородиці», яку отець Василь подарував школі: за мир, спокій в Україні, щасливе повернення усіх захисників та п’ятьох односельців, які нині захищають суверенність України на східних рубежах.
До вихованців шкільного козацького осередку «Сокіл»-«Джура», що вже два роки діє під керівництвом вчителя фізичного виховання Миколи Степанюка, приєдналися дорослі активісти сільської громади: вчителі, землевпорядник, директор СБК... Дві команди хвацьких козаків: куреня імені Богдана Хмельницького та куреня імені Івана Богуна продемонстрували добрий гарт, фізичну підготовку, вправність та кмітливість у веселих козацьких герцях та естафетах: «Стрибки в мішках», «Скарби Полуботка» (перегони на «дерев’яних конях»), «Герць на гімнастичній лаві», «Перетягни бука», «Перетягни канат», «Склади військовий магазин»... Хлопці та чоловіки презентували свої організації, девізи та закони, ще раз нагадавши товариству про звичаї козацької честі та моралі: патріотизм, шляхетність, готовність стати на захист України — понад усе. А потім команда «Джура», яка представляє школу на районному огляді, показала виправи зі зброєю та пісенно-танцювальну виставу.
За словами наставника юних козаків Миколи Степанюка, діти із задоволенням займаються стройовим вишколом, ходять у походи, беруть участь у змаганнях, вивчають історію рідного краю. «І юнаки, і дівчата прагнуть відпрацьовувати навички стрільби, — каже Микола Павлович. — На жаль, крім старих дерев’яних макетів, маємо лише один пневматичний пістолет». Що ж, є над чим працювати тим, хто відповідає за матеріальне забезпечення уроків «Захист Вітчизни» та військово-патріотичних гуртків.
Веселі «Козацькі забави» закінчилися нагородженням переможців, святковою учтою з варениками, рибною юшкою, козацьким вогнищем, яке розклали на шкільному подвір’ї.
Що й казати, шкільні козацькі республіки — це справді той простір українського духу, звичаєвості, моралі, який не лише сприяє відродженню традицій, а й змінює, виховує, наснажує, гуртує довкола себе та цієї ідеї не лише школярів, педагогів, а й усю громаду села. А козацька педагогіка — це рідна система виховання та життя, тому й органічно вписується у наш світогляд, навчально-виховний процес. ЗМІ повідомляють, що цьогоріч напередодні Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці Президент України, відвідавши Луганський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, підписав указ «Про стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки». Слід сподіватися, що разом з прийнятою у червні освітньою Концепцією національно-патріотичного виховання, ці кроки суттєво вплинуть не лише на змістовне наповнення цього процесу історичною правдою — про роль Українських Січових стрільців, армій ЗУНР та УНР, загонів Карпатської Січі та армії УПА, українських повстанців у сталінських таборах, героїзм учасників революцій 2004-го та 2013-2014 років та антитерористичної операції на сході України, а й спонукатимуть, нарешті, впритул зайнятися на державному рівні матеріальним оснащенням шкільних спортзалів, стадіонів, тирів та збройних кімнат, спортивно-туристичних та спортивно-патріотичних гуртків. Побувайте у сільських та й міських школах, і ви переконаєтеся: давно час, украй необхідно патріотичну риторику підкріпити конкретною допомогою школі.