Недаремно кажуть, що хороші майстри нині на вагу золота. Невиправдана гонитва за вищою освітою, зниження уваги до професійних ліцеїв, заманливі пропозиції для наших спеціалістів за кордоном — і ось результат: удень з каганцем шукаємо вмілого токаря, слюсаря, тракториста, кранівника і т. д. Дефіцит на професії, скажемо так, ручної праці, став особливо гострим.

— Дуже потрібні кваліфіковані кадри і в сільському господарстві. Аграрний сектор був і залишається локомотивом в економіці країни, — каже керівник ДНЗ «Лісоводський аграрний ліцей» Сергій Романчук. — У період війни це особливо відчутно. Тож, навчаючи затребуваним професіям, ми не лише даємо нашим ліцеїстам можливість здобути престижну професію, відповідаємо на сучасні запити, а й робимо свій внесок у розбудову країни. Тим паче, що й у підготовці професійних кадрів багато що змінилося.
І ці слова підтверджує чергова нагорода — золота медаль, яку заклад здобув під час ХV Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті». У конкурсних роботах ліцей презентував успішний досвід у впровадженні інноваційних технологій в освітній процес, у застосуванні сучасних форм методичної роботи, у розвиток підприємницької компетентності ліцеїстів, інше. За словами керівника, участь у подібних міжнародних виставках підвищує привабливість профтехосвіти і позначається на зростанні іміджу самого ДНЗ «Лісоводський аграрний ліцей».
А підвищення привабливості — одне з головних завдань для колективу цього освітнього закладу.
— З року в рік розширюється спектр професій, які можна здобути в ліцеї. Це і тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва шести різних категорій, і електрозварник ручного зварювання, і водій автотранспортних засобів категорії С, і така унікальна нині професія як коваль. Також навчаємо на кухарів-кондитерів, операторів котелень. Наші ліцеїсти, варто згадати, ставали переможцями різних професійних конкурсів. Це стимулює їх удосконалювати свою майстерність і досягати все вищого рівня, — продовжує розповідь Сергій Петрович.
Допомагають у цьому майстри, за плечима яких вагомі здобутки в професії та спільне прагнення педагогів і учнів до всебічного розвитку. Життя ліцею насичене й різноманітне. Хороша спортивна база спонукає ліцеїстів займатися та брати участь у змаганнях різних рівнів з улюбленого виду спорту. А нещодавно ДНЗ «Лісоводський ПАЛ» виборов диплом лауреата І ступеня в номінації «Естрадний вокал» на Міжнародному фестивалі-конкурсі «Zlagoda Gold Star».
Та попри насичене спортивно-культурне життя, у пріоритеті — допомога Збройним силам України. Неодноразово юні кондитери готували вироби, які передавали для військових частин, також вони брали участь у ярмарках підтримки ЗСУ. А нещодавно на прохання українських бійців майстри виробничого навчання Андрій Стьопкін, Володимир Здоровик, Сергій Гаврилюк разом із учнями виготовили 225 скоб товщиною 14 міліметрів для бліндажів військових. Волонтери вже передали їх за призначенням. Нині ж ліцеїсти разом із майстрами виготовляють буржуйки, які теж відправлять військовослужбовцям.
Сергій Романчук додає, що з перших днів повномасштабної війни Лісоводський ліцей виготовляє чимало виробів з металу на замовлення бійців. Допомагають усім колективом і переселенцям, адже у гуртожитку ліцею залишаються проживати 50 переселенців.
— Завдячуємо Благодійному фонду «Медейр», який посприяв у перекритті даху гуртожитку, а також Благодійному фонду «МіСт» імені Михайла Савенка, Благодійному фонду «Рокода», Міжнародній організації з міграції за допомогу, яку надають нашому закладу.
Якщо будемо об’єднувати зусилля — буде і результат. Небайдужі люди допомагають закладу, колектив і вихованці допомагають захисникам, які виборюють нашу незалежність. І в такий складний час ми повинні бути особливо зібраними, відповідальними, згуртованими, в будь-якій галузі демонструвати високий професіоналізм, — каже на завершення Сергій Романчук.