Нинішній навчальний рік в освіті — особливий, бо  стартував як підготовчий до впровадження чергової реформи, точніше, певною мірою її реанімації: повернення до 12-річного терміну навчання.

Втім суспільного позитиву  це, швидше, не викликало, адже попередні старти  реформування: 12-річного — від президента Ющенка та 11-річного — від президента Януковича так і  залишилися напівривком і не «добігли» до фінішу. То ж  хто зна, що придумає для освіти  влада через п’ять-шість років, коли країною буде керувати наступний очільник?
Та й перші кроки до нинішнього  освітнього авралу  були тривожними: влада відібрала у педагогів 20-відсоткові  зарплатні надбавки, над педколективами зависла загроза  скорочень, над малокомплектними школами — продовження їх закриття.
Розпочинаючи кожну урядову новацію, чиновники всіх рівнів, як мантру, повторюють єдине: головне, щоб у процесі перетворень не постраждали діти, бо вони — квіт і надія нації. Проте саме квіт і постраждав поки що найбільше. Бо на ньому вже звично  економлять. Скажімо —   у забезпеченні безкоштовного,  гарантованого Конституцією, харчування, безкоштовних підручників. По-друге, і це — нонсенс: українські школи взагалі, хоча навчальний рік триває два місяці, не отримали комплектів підручників для 4-7 класів! На вересневій прес-конференції міністр освіти і науки України Сергій Квіт  поскаржився, що головна причина, через яку підручники  (і не лише для вказаних класів) не надходять до шкіл, це  — відсутність у держбюджеті  коштів на оплату друкування нових, як того вимагає і реформа, якісних, відповідних часові  нових підручників. То, може, було б і не починати  реформованого  бігу на місці,  якщо ні на що немає грошей? Як відомо,  50 відсотків вартості  підручників для 4-7 класів  має сплатити державний бюджет, а другу половину — місцеві. На жаль, для більшості злиденних місцевих бюджетів це виявилося непосильним завданням.  
Про підручникову епопею, точніше, драму, газета вже повідомляла не один раз. Однак, як повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації,  проблема коштів «зависла». А для області  це — 8,5 мільйона гривень. І, очевидно, займатиметься новими підручниками вже нова обласна рада, яка буде сформована після виборів. Так що, найвірогідніше, підручники-заручники зможуть з’явитися у школах лише на початку 2016 року.  Сумно лише, що задекларована владою головна умова шкільного реформування — забезпечити якісну, європейську освіту  — залишається невиконаною. А час спливає.
Взагалі виборчі перегони, до яких була прикута увага суспільства, якось відтіснили шкільні клопоти: із книгами, харчуванням, автобусними перевезеннями, комп’ютерними класами, сучасним предметним обладнанням для кабінетів фізики і хімії і т. д.
То як же жили в цей час школи?
У перший після виборів понеділок  ми вирішили завітати в найновішу подільську школу — Скаржинецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка відкрилася 1 вересня цього року. Це  сучасний освітній комплекс площею понад 3 тисячі квадратних метрів, з яких, скажімо, спортзал (поки що не оснащений) займає 500 квадратних метрів. У закладі, розрахованому на 190 учнів,  нині  навчається 138 школярів — зі Скаржинець,  Лехнівки та Перегінки. Новенька  красуня-школа  має довгу історію будування: майже 30 років, але за два останніх роки на її добудову з обласного бюджету виділено понад 2 мільйони гривень.  І ось —новосілля.
Жовтнева школа зустріла   новосільною чистотою і… холодом. Учителі і діти — у пальтах та куртках, адже надворі — осінь, а приміщення досі не опалювалося. Хоча, за навчальним календарем МОНУ, за температури у приміщенні нижче 18 градусів тепла навчання не повинно проводитися.  
Директор закладу, Оксана Онищук, розповідає, що опалення буде працювати вже із  наступного дня,  бо поки що у велетенській школі, де стіни, проте  утеплені мінеральною ватою,  холоду ще не відчувалося. Сподіваємося, що   з 28 жовтня у школу вже пішло тепло, тому що цілоденне перебування у класах учнів   у верхньому одязі, особливо коли йдеться про  наймолодших школяриків, таки небезпечне для здоров’я. Та якщо тепло запустити таки реально, то відсутність підручників для тих же 4-7 класів і оснащення предметних кабінетів,  в яких єдині меблі — парти,  залишається проблемою.  Хоча Скаржинецьку школу обласна влада визначила як зразковий сучасний заклад Ярмолинецького району.
Та про шкільне тепло все-таки газета не забула, тож взяла коментар у завідуючої відділом освіти, науки, молоді та спорту Ярмолинецької райдержадміністрації  Наталії Гонголь:
— В  усіх школах району  опалення вже працює, щоправда із деяким запізненням, оскільки газове господарство, з яким у нас укладено тендерний договір,  певний час зволікало із оформленням необхідної документації. Але всі проблеми вже вирішені. Тож будемо з теплом. А ось з підручниками — важче. З бюджету району на придбання необхідного комплекту книг для 4-7 класів, потрібно, щонайменше, 200 тисяч гривень. Сподіваємося, після виборів ця проблема буде вирішена.
Сподіваються на вирішення проблеми з підручниками і на безперебійне тепло взимку в усіх районах і містах області. Хоча  до зими обласна освіта, незважаючи на економічно скрутні  нинішні часи, в основному, підготувалась.  «Всі 547 освітніх котелень працюють чітко, без перебоїв. Це і газові, і твердопаливні, є котли з альтернативним опаленням,  і навіть 92 школи мають пічне опалення», — запевнив т. в. о. директора  комунального закладу «Центр організаційного забезпечення закладів освіти» департаменту освіти і науки облдержадміністрації В. В. Синчук.
Хочеться сподіватися, що після осінніх канікул холодних шкіл, несправних автобусів  і пустуючих парт без необхідних підручників у класах не буде. Однак життя покаже. Бо «голі» реформи, на жаль, уже стали для нас звичними.