Фото ілюстративне.

На Хмельниччині можуть закрити школи, де менше ніж 45 учнів. Вже зараз в громадах області розпочато обговорення закриття 11 малих шкіл, а 10 — переведення в статус філій опорних шкіл.

Про це Українському Радіо Хмельницького розповіла начальниця відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління дошкільної та загальної середньої освіти і ресурсного забезпечення Департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА Валентина Хоптова.

Як на сьогодні в області працює мережа освітніх середніх закладів і чому саме зараз почали говорити про закриття "малих шкіл"?

Взагалі про малокомплектні школи ми говоримо вже не один рік. Хмельниччина дуже активно працює над тим, щоб надавати якісні освітні послуги нашим дітям. Станом на початок 2024 року на Хмельниччині функціонував 531 заклад загальної середньої освіти. Це в нас 19 початкових шкіл, 204 школи, які мають статус гімназії, тобто, це заклади, які навчають до дев'ятого класу, і 308 ліцеїв, які надають послуги учням 5-9 класів, і учням 1-4 класів, і учням 10-11 класів, які вважаються старшою школою. З 2025 року в нас буде внесено зміни до розподілу освітньої субвенції. Освітня субвенція — це такий фінансовий складник, з якого ми платимо заробітну плату педагогічним працівникам. Чому зараз ми почали про це говорити? Тому що до 1 вересня 2025 року, якщо не будуть фінансуватися з освітньої субвенції заклади менше ніж 45 учнів, ніхто у 2025 році не встигне це все привести у відповідність. Тому що, відповідно до навчального законодавства, в сільській місцевості при прийнятті засновником рішення про зміну типу закладу, або пониження ступеня, або ліквідацію взагалі, або призупинення, необхідно проводити громадські обговорення, які тривають протягом року.

Є громади, де почали вже такі обговорення?

Зараз багато громад, отримавши оці зміни до розрахунку освітньої субвенції, почали проводити певні дії. Якщо вони зараз оголосять про свої наміри вчиняти якісь дії з тими закладами, в яких менше ніж 45 учнів, то їм потрібно мати цілий рік громадських обговорень. Батьки повинні визначитися, куди вони хочуть, щоб їхніх дітей довозили, до якої школи. Можливо вони захочуть змінити статус школи.

Тобто, цьогоріч з 1 вересня всі школи області ще працюватимуть, бо є на сьогодні?

Чітко написано, що це перше вересня 2025 року. Тобто, 2024-2025 роки ці заклади ще мають можливість функціонувати в такому обсязі, в якому вони є, але це буде стосуватися не всіх закладів. Станом на початок квітня вже розпочали процес обговорення подальшої ліквідації 11 закладів в області. Вже відомо, що в нас ще є близько 10 закладів, які будуть переведені у філії опорних закладів освіти. Тобто, вже стосовно 21 закладу розпочато роботу, щодо їхньої зміни, переформатування або ліквідації взагалі.

Після закриття таких малих шкіл зросте обсяг довезення школярів в інші заклади. А яка у нас в області ситуація зі шкільними автобусами, чи достатньо їх зараз?

Транспорту ніколи не може вистачати, тому що це техніка і вона має властивість зношуватися. Велику кількість саме шкільних автобусів, близько 80, було забрано для потреб військових. Кожного року шкільні автобуси закупляються. В першу чергу, вони закупляються для закладів, які потрапили під реорганізацію, чи ліквідацію. Зараз в нас є така загальна потреба, десь близько 100-120 одиниць. Близько 523 транспортних одиниць в нас є загалом, які надають послуги з підвезення.

Процес закупівлі шкільних автобусів триває?

Він триває. Кожен рік закупляються шкільні автобуси, в першу чергу для закладів, які зазнали ліквідації або реорганізації та потребують довозу дітей. Також для закладів, де були забрані автобуси до збройних сил. Таким чином поновлення парку шкільних автобусів відбувається практично постійно.

Ви сказали, що в громадах буде відбуватися обговорення: залишати школу чи закривати. А якщо вирішать, що треба залишити, а освітньої субвенції не буде, то як фінансуватиметься робота такої школи?

Громада має право цей заклад утримувати власним коштом. Тобто, за кошти місцевого бюджету. Вони є засновниками, це їх повне право. У 2025 році заклади, де буде менш як 45 учнів, і де за 2024-2025 роки не вдасться досягнути якогось консенсусу з батьками, з мешканцями громади, щодо закриття школи, то громаді прийдеться утримувати ці заклади за рахунок власних коштів.

Пані Валентино, як ви думаєте, чи є такі ризики що, до прикладу, в громаді школу закриють, збільшаться обсяги довозу школярів, а от автобусів не вистачатиме і виникатимуть проблеми?

Саме, напевно, з цих міркувань було прийнято законотворцями такий коридор в цілий рік. За рік можна відремонтувати дорогу, за рік можна розв'язувати питання придбання транспортного засобу для довозу. Цей рік на обговорення — це коли засновник (закладу освіти) має сказати батькам: "Дивіться, ми пропонуємо вам цей навчальний заклад, тому що від вашого села до нього ми відремонтували дорожнє покриття, тут діти їдуть і час перебування в дорозі займе стільки-то хвилин, а ще ми покращили умови харчоблока, для того, щоб всі діти могли харчуватися, щоб початкова ланка мала сніданок і обід, щоб діти могли весь той час, поки їх знову привезуть додому, відчувати себе ситими та спокійним. Це ті моменти, які за рік повинен зробити засновник для того, щоб не виникало питання в батьків, чи безпечні умови для дітей. Знову ж таки, це наші укриття, які от зараз будуються, які ремонтуються, які вже відновлені, відремонтовані та побудовані. Важко їх робити на малу кількість дітей, тому що це будівельні затрати й напевно краще підвезти дітей до закладу, де є укриття, ніж починати будувати його на 30 діток, де надалі немає тенденції щодо народжуваності. Хочеться в цей важкий бюджетний період використовувати кошти дуже економно і розумно.

А що буде з приміщеннями тих шкіл, які у громадах закриють?

Ми до цих приміщень не маємо ніякого відношення. Це приміщення засновника, громади. Створюють дошкільні заклади, створюють бібліотеки, читальні хаби, та все що хочете, зрештою, це і місце компактного проживання ВПО. В нас є заклади освіти в яких проживають переселенці, які вже не використовуються як заклади освіти. Там є харчоблоки дуже гарні. В нас практично всі заклади з внутрішніми туалетами, всі заклади з харчоблоками. Так що надалі використання цих приміщень можливе різноманітне, тільки була б фантазія засновника і розуміння потреби, яка є в тій, чи іншій територіальній громаді.