Подейкують, що наступного року шкільні урочисті лінійки до Першовересня замінять на інші форми святкування. Проте ще цьогоріч традиційні урочистості відбулися у 741 загальноосвітньому навчальному закладі області (торік було 756) для майже 131000 учнів (торік було 129245).

Зокрема для 13880 першокласників (минулоріч 14063). За попередніми даними, новий навчальний рік у школах області розпочнуть 12590 дев’ятикласників та … 6597 учнів 11-х класів.
В обласному центрі 42 школи відчинили двері для 30800 учнів, з яких 3844 — першокласники. Насолодитися ностальгійним святом на вже трохи новий лад «ПВ» вирушили до Хмельницького колегіуму імені В. Козубняка, який відкрив новий навчальний рік на велелюдному майдані перед кінотеатром імені Т. Г. Шевченка.
Цьогоріч всі учні та більшість учителів завітали на свято у вишиванках. Серед почесних гостей — представники міської влади та ветерани російсько-української війни. Обійшлося без пишних промов, агітації, жодні політсили не носилися з короваями. Щиро, з теплим напутнім словом, звернулася до учнів директор закладу Оксана Віхтюк. Націлила дітей реалізувати здобуті знання в Україні та для України.
Найщемніша мить Першовересня — зустріч схвильованих першачків, які роблять почесне коло разом з першою вчителькою. Випускники прийняли їх в «однокашники», вручивши по глечику запашної каші на клас, а також — подарунки від міської ради та міського голови. Хвилиною мовчання присутні пом’янули полеглих за Україну, діти поклали квіти до пам’ятників Великому Кобзареві та Героям Небесної Сотні. Свято прикрасили творчі виступи учнів. Не обійшлося без історичних персонажів — княгині Ольги, князів Святослава, Володимира, Ярослава Мудрого та його доньки Анни, королеви Франції, які нагадали дітям про славне минуле України.
Перший дзвоник пролунав для 1405 учнів колегіуму, з них — 160 першокласників, а це — п’ять класів! У чотирьох дев’ятих класах навчатимуться 130 учнів, у двох 11-х — 65 випускників.
Під благословенними від батьків рушниками всі класи покрокували на перший урок. За словами директора, вчителі вільно обирали його тему, форми і засоби, але об’єднуючим гаслом педколектив обрав слова Івана Франка «Нам пора для України жить!».
Цьогоріч, кажуть у департаменті освіти і науки обл- держадміністрації та в департаменті освіти Хмельницької міськради, ніяких директив з міністерства освіти і науки щодо організації Дня знань, Першого уроку не надходило. Тому ці патріотичні заходи педколективи, кожен вчитель, зокрема, проводили на свій розсуд.
«В освіті держави грядуть реформи, але істотні зміни в школу прийдуть наступного року, — каже директор колегіуму Оксана Віхтюк. — Ще працюємо за звичним режимом, триместри ж обіцяють запровадити нарік. Учителям пропонується змінити стиль викладання: це вже не традиційні лектори, які викладають матеріал, а наставники, які допомагають, спрямовують учнів до здобування знань. Маємо готувати конкурентоспроможного у світі випускника, тому запроваджуємо нові освітні технології. Цьогоріч школа вступила в експериментальний проект «Інтелект України», за яким у місті вже працює 18 закладів. Поглиблена програма розширює кругозір, грунтовно вивчається англійська мова. З іншого боку, ми все ж повинні готувати молоде покоління для розбудови саме України, а не інших держав».
Тож щиро бажаємо школярам, студентам, вчителям та батькам у новому навчальному році стійкості, мудрості, доброго здоров’я і гарних життєвих здобутків! Усім нам у час реформ — активної громадянської позиції, державницького мислення та патріотизму.