Хмельницьке вище професійне училище № 11 незабаром відсвяткує 55-річчя. Створене як філія радіотехнічного заводу, воно сьогодні живе своїм повноцінним життям. Про що і засвідчив черговий випуск трудової зміни юнаків та дівчат.

Ейфелева вежа у Хмельницькому
Нещодавно до візитівок навчального закладу додалася ще одна — Ейфелева вежа. Її мініатюрну копію, зроблену учнями за сприяння ТОВ «Дювельсдорф Україна», встановили на бульварі Свободи. Тепер жителі і гості обласного центру можуть помилуватися всесвітньовідомою французькою красунею у співвідношенні 1 до 100. Вона заввишки — 3 метри 12 сантиметрів.
Виготовлення такого шедевру — яскрава демонстрація професійної підготовки, яку учні отримують у цьому навчальному закладі. Що до цього ще можна додати? Тут готують слюсарів і токарів різного профілю, майстрів ажурної обробки металу, а також спеціалістів з догляду за екзотичними рослинами, овочівників та операторів для роботи в теплицях.
Остання професія більш ніж актуальна. З ініціативи хмельницького міського голови Олександра Симчишина, у місті збираються побудувати величезне тепличне господарство. Для роботи на ньому будуть потрібні грамотні кадри.
Екскурсія майстернями і спорудами ВПУ № 11 вражає уяву цікавими знахідками і креативними рішеннями. Вони переконливо демонструють високі стандарти підготовки спеціалістів. Саме з цього закладу відомі підприємства Хмельниччини беруть собі готових робітників.
Не святі горщики ліплять
Особисто мене вразила ажурна ковка металу. Ковалі завжди були шанованими людьми в українському суспільстві і на виробництві. Завдяки їх вмінню кілограми обробленого заліза ростуть у ціні на два порядки і вимірюються десятками тисяч гривень.
Хорошого токаря сьогодні вдень із свічкою не знайдеш, а слюсарі-ремонтники автомобілів (за ситуації засилля транспортного секонд-хенду) потрібні не менше, ніж лікарі швидкої допомоги.
Однак у ВПУ №11 не зациклюються на сьогоденні. Кроком у майбутнє називають тут спорудження власної теплиці площею 600 квадратних метрів. Для того, щоб отримати право на реалізацію такого сміливого задуму, навчальний заклад переміг в загальнонаціональному конкурсі проектів регіонального розвитку.
– Учні вирощуватимуть огірки, помідори, полуницю, перці, салати та інші культури. Їх реалізовуватимуть у їдальні навчальних закладів, — розповідає директор Василь Селізар. — Самі конструкції італійського виробництва висотою 8 метрів 70 сантиметрів, а технології використовуватимуть голландські.
Забезпечуватиме теплиці енергією центр накопичення її з альтернативних джерел. Передусім сонця. Вона поступатиме в термоємності від колекторів, встановлених на даху. І, відповідно, тут стажуватимуться спеціалісти.
В окремій аудиторії юнаки та дівчата вивчатимуть особливості догляду за екзотичними рослинами, опановуватимуть крапельне зрошення і створення мікроклімату. Досить завозити за тисячі кілометрів орхідеї з Таїланду, хризантеми з Японії, а імбир — із Перу! Для їх вирощування в Україні потрібні лише знання, вміння і бажання.
Як каже у таких випадках народна приказка: «Не святі горщики ліплять, а умілі ремісники».
Свято залишиться в серцях
Приємно зазначити, що учні навчального закладу формуються як різнопланові особистості. За минулий рік вони стали переможцями у десятках творчих конкурсів, створили свій гурт «Веселі барабанщики», мають власну телерадіостудію, сторінку у Фейсбуці, а також видають інформаційно-методичний журнал «Час молоді».
По обличчях і очах було видно, учні не хочуть розлучатися із альма-матер. Майбутні помічники покровителів ремесел і родючості Гефеста та Деметри, отримали трудові путівки у життя.
На випускну лінійку прийшли поважні гості: депутат обласної ради Юрій Смаль, голова міської служби соціального захисту Слов’ян Воронецький, генеральний директор Торгово-промислової палати Наталія Белякова, директор міського центу зайнятості Тетяна Мехеда, директор Хмельницького міського центру естетичного виховання Тетяна Григорчук, директор ТОВ «Красилівський машзавод» Анатолій Чайчук, начальник відділу кадрів об’єднання «Новатор» Іван Проворський та інші шановні гості.
Не секрет, що виробничники завітали на випуск із метою запросити до себе на роботу найбільш здібних і кмітливих.
Трудовий колектив — це ще один щабель для формування особистості. Сподіваємося, що завдяки гарній підготовці у ВПУ № 11 юнаки і дівчати знайдуть себе у житті і реалізують свій потенціал на користь нашій рідній державі.