Так по праву, без краплі перебільшення, можемо назвати Державний навчальний заклад «Лісоводський професійний аграрний ліцей», що на Городоччині. Лише впродовж цього року заклад із понад півстолітньою історією виборов золоту медаль у номінації «Модернізація змісту професійної освіти в умовах євроінтеграції України» у масштабному Все­українському проєкті «Сучасні заклади освіти», що проводили Міністерство освіти та Національна академія педагогічних наук України, і став лауреатом рейтингу «Кращі підприємства України» в галузі професійно-технічної освіти, проведеного Міжнародною організацією «Асамблея ділових кіл» в Україні. 

«Секрет успіху насправді у простому, — переконує директор ліцею Олександр Боровик (на фото). — Ми завжди намагаємося йти в ногу з часом. І якщо сьогодення вимагає фахівців аграрного напряму, які мають бути, як мовиться, «на ти» з сучасною технікою, яка ледь не щоднини модернізовується, то на старих тракторах чи комбайнах справжніх професіоналів не зростиш. Тут нам дружнє плече багато років поспіль підставляють соціальні партнери: співпрацюємо з багатьма підприємствами на теренах Городоччини, агрохолдингом Vitagro, ТДВ «Городоцьке» (керівник Анатолій Битий), ТОВ «Ярос Агро» та іншими. Учні не лише мають змогу проходити навчально-виробничу практику в аграрних формуваннях, які володіють сучасною технікою, а й вивчати-розбирати її, техніку, яку на зиму нам приганяють. Отже, в нас доволі потужна виробничо-технічна база. Величезний відсоток успіху криється й у злагодженому високопрофесійному колективі, адже прищеплюють учням знання справжні фахівці своєї справи».
Лісоводський професійний аграрний ліцей — державний навчальний заклад ІІ рівня атестації — здійснює підготовку кваліфікованих робітників з 16 ліцензованих професій та перепідготовку з 12 ліцензованих професій. Майже чотири сотні учнів із різних куточків Хмельниччини, та й не тільки, освоюють нині тут фах трактористів, зварювальників, ковалів, кравців, штукатурів, слюсарів із ремонту сільгось­когосподарського устаткування, електрозварювальників ручного зварювання, ковалів ручного кування, кухарів-кондитерів… Кожен бажаючий забезпечений безкоштовним гуртожитком. Якщо відверто, то по-домашньому комфортно, затишно, й по-сучасному гарно та до дрібниць продумано в усіх приміщеннях, корпусах, майстернях закладу. До послуг учнів спортивна зала з тенісними столами, різноманітними тренажерами, душовими, роздягальнями, актова зала, на сцені якої в славному родинному колі проводять усі заходи; є кімната молитви, добротна бібліотека... Та все ж головне атмосфера! Стільки потрібних, змістовних заходів проводять віддані своїй справі працівники для дітвори і їхніх батьків! Тож тут постійно весело, гамірно, цікаво і — навдивовижу щасливо. Тому, безсумнівно, усі, хто тут навчається чи навчався, ці роки запам’ятає назавжди.
Учні й вчителі ліцею активні учасники чималої низки проєктів, зініційованих Міністерством освіти й іншими відомствами, неоднарозові переможці всеукраїнських олімпіад і конкурсів. Зараз беруть участь у проєкті щодо запобігання торгівлі людьми. «Учні спільно з нашим психологом проходять відповідні навчання й проводимуть лекції на цю тематику», — розповідає Олександр Васильович Боровик.
Планують створити, знову ж таки, беручи участь у різноманітних проєктах, навчально-практичний центр із підготовки трактористів різних категорій, слюсарів і водіїв. «Щиро вдячні за підтримку і розуміння Городоцькій територіальній громаді і особисто Неонілі Андрійчук, — констатує директор, — за кошти з бюджету міської ради уже виготовлена проєктно-кошторисна документація на омріяний центр. Навчання для охочих проходитиме від семи місяців, це у випадку, якщо освоюється той чи інший фах, як мовиться, з нуля, до кількох тижнів, якщо навики уже є. В межах ліцензійного обсягу готові прийняти достатню кількість незайнятого населення».
Побувавши в цій потужній кузні справжніх фахівців, вкотре переконуєшся: хто хоче працювати — шукає можливості.