Деражнянське професійно-технічне училище №12, саме таку назву мав сучасний ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти» в далекому 1974 році. За кілька десятиліть навчальний заклад неабияк змінився, розширивши перелік спеціальностей, матеріально-технічну базу, та й кількість здобувачів професійно-технічної освіти в рази більша. Воно й не дивно, бо розвиватися – давня традиція, якій не зраджують у стінах цього навчального закладу.

Сьогодні тут навчаються за такими спеціальностями: «Контро­лер-касир; обліковець з реєстрації бухгалтерських даних», «Електрогазозварник; водій автотранспортних засобів категорії «С», «Кухар; кондитер», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування»; «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва»; «Водій автотранспортних засобів категорії «С1».
Звісно ж, навчальний заклад долучився до Всеукраїнського тижня професійно-технічної освіти, тож, акумулювавши весь творчий потенціал, провів різноманітні цікаві й захоплюючі заходи.
Стартували із конкурсу-вікторини з предметів «Будова автомобіля» та «Правила дорожнього руху» (з використанням інформаційно-комунікаційних технологій) для учнів професії «Тракторист; водій». Варто наголосити, що саме такі заходи покликані прищеплювати любов до професії та популяризувати робітничі спеціальності.
А далі був майстер-клас від учнів та викладачів професії «Кухар; кондитер» на тему: «Технологія приготування кейк-попсів», що не залишив нікого байдужим, і голодним теж.
Хіба можна сказати, що професія «Контролер-касир; обліковець» не цікава і не престижна? Дуже помиляється той, хто не був присутній на «Естафеті професійної єдності».

Цікавою і корисною була онлайн відео-зустріч з школярами Деражнянщини на тему «Чому варто обирати профтех? Реалії та перспективи», яка відбулася за участі представників Деражнянського центру професійної освіти – Ольги Кіс, Сніжани Бриндзак та директора Деражнянської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Олександра Войтюка.
Такі зустрічі з молоддю допомагають її подальшому професійному вибору, особистісному зростанню.
До прикладу, нестандартний відкритий урок від викладача спецдисплін з професії «Контролер-касир» Людмили Керницької на тему: «Платоспроможність державних грошових знаків» пролив світло на значення грошей в житті людини, в економіці та бізнесі.
А от багато хто мріє про те, щоб в один день сісти за кермо автомобіля та підкорювати автомагістралі. Але, щоб нормально керувати автомобілем, потрібно пройти серйозне навчання та знати основи водіння. Тому мастер виробничого навчання Ігор Нич провів відкритий урок практичного водіння з професії «Водій автотранспортних засобів категорії «С» на тему – «Підготовка до виїзду. Контрольний огляд автомобіля перед виїздом. Запуск двигуна» з учнями Голосківського відділку.
Що ж, тиждень профтехосвіти в Деражнянському центрі ПТО – направду був насиченим, а найголовніше, що учні із захопленням сприймали навчальний матеріал у дуже цікавій ігровій формі. В цьому заслуга великого та дружного колективу педагогів та майстрів виробничого навчання на чолі з керівником Віталієм Дащенком.