Лише з початку незалежності України у Кам’янець-Подільському перинатальному центрі з’явилися на світ понад 30 тисяч маленьких подолян. І не тільки подолян. У зв’язку з агресією російської федерації цей медичний заклад прийняв і надав допомогу сотням жінок, котрі через активні бойові були змушені залишити рідні домівки на сході та півдні країни і майже за вісім місяців війни народили вже у місті над Смотричем 103 малюки.

Як розповів директор центру Олександр Гурський, очолюваний ним колектив професіоналів докладає максимум зусиль, щоб усім вагітним і породіллям, новонародженим, які цього потребують, надавалися кваліфіковані і якісні медичні послуги, аби їм були забезпечені належні побутові умови, безпека, створені тепло та затишок. Активно сприяють у цьому і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні у партнерстві з Асоціацією міст України, які продовжують допомагати органам місцевого самоврядування забезпечувати в громадах необхідний захист та підтримку сімей із дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій.
Саме в рамках цієї співпраці передбачається надання 51 територіальній громаді України цільової фінансової підтримки у розмірі 50 тисяч доларів США. Ці кошти громади спрямують на забезпечення внутрішньо переміщених осіб та сімей із дітьми, які постраждали внаслідок військової агресії рф, товарами і предметами першої необхідності, а також на задоволення їхніх основних медичних, освітніх, соціальних потреб. Уже 35 територіальних громад отримали необхідні кошти та здійснюють закупівлю відповідних товарів чи робіт. Їх, в основному, використовують для облаштування дитячих просторів, місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, закладів освіти, підготовки їх до опалювального сезону, придбання продуктових та гігієнічних наборів. Особлива увага приділяється закупівлі медичного обладнання, обладнання для організації освітнього процесу.
Ось і не так давно в межах спільного проєкту UNICEF Ukraine та Асоціація міст України отримала півтора мільйона гривень і Кам’янець-Подільська громада (член АМУ в Хмельницькій області), які були спрямовані перинатальному центру. Його очільник Олександр Гурський зазначив, що ці кошти, виділені на реалізацію програми «Материнство та Дитинство»,  дозволять надати необхідну якіснішу медичну допомогу тим, хто цього потребує. Суттєва підтримка передбачена сім’ям з дітьми, котрі проживають у громаді та є особливо вразливими до наслідків війни, внутрішньо переміщеним особам, які знайшли прихисток на Кам’янеччині. Загалом, поміч одержать  8500 осіб, з яких 2500 — діти до 17 років. І що досить важливо, грантове сприяння забезпечує надання доступу до якісних медичних послуг жінкам та дітям, у тому числі ведення вагітності, пологів тощо.
Олександр Станіславович поінформував, що за виділені гроші закуплено, зокрема, біохімічний напівавтоматичний аналізатор за понад 125000 гривень, автоматичний гематологічний 3-DIFF аналізатор за 340000 гривень, аудіометр для новонароджених майже за 304000 гривень, портативний венозний сканер за 180000 гривень. Близько півмільйона гривень витрачено на придбання повітряного  ГП80 та парового ГК-100 стерилізаторів, монітора пацієнта, інфузійного насоса та іншого обладнання, використання якого зробить медичні послуги значно якіснішими.
 Довідково. Ініціатива ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес задля спільної мети — створення комфортного для дітей та молоді середовища, де кожен може реалізувати свій потенціал. Партнерами ініціативи в Україні є Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міністерство соціальної політики України; Міністерство молоді та спорту України; Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»; Уповноважений Президента України з прав дитини, Національна молодіжна рада України.
 Ініціатива передбачає захист 5 базових прав дитини, включаючи право бути почутими, право на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, право на безпеку, дитинство, визнання та справедливе ставлення. Громади, які ведуть активну роботу в напрямі захисту прав дітей та молоді й успішно реалізували план дій, отримують офіційний статус, що дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім у соціальні проєкти, а також сигналізувати про досягнення та позитивні зміни для дітей та молоді.