Днями в Хмельницькій міській лікарні було проведено унікальне нейрохірургічне втручання. Медики повідомили, що пацієнтом був 27-річний військовий, який, у ході бойових дій, отримав вогнепальне кульове поранення.

Куля через бічну черевну стінку зайшла та опинилась у попереково-крижовому відділі хребта, пробила тверду мозкову оболонку, поміняла траєкторію вниз, і опинилась на рівні 1-2 крижових хребців, між сакральними нервовими корінцями які відповідають за інервацію тазових органів та нижніх кінцівок.

Лікарі повідомили, що неврологічно у пацієнта відмічалася слабкість у ногах. Крім того у пацієнта було пошкодження внутрішніх органів черевної порожнини.
“Першим етапом хірургами Хмельницької міської лікарні була проведена первинна хірургічна обробка вогнепального поранення бічної черевної стінки, із ушиванням дефектів внутрішніх органів. Після стабілізації пацієнта, нейрохірургами лікувального закладу було проведено надскладне оперативне втручання: між сакральними корінцями виявлено кулю калібром 7.42”, – розповіли деталі медики.
Зазначили, що складність оперативного лікування була в тому що куля всередині огорнулась у так звану «біоплівку» в яку також були окутані нервові корінці, які виконують важливі неврологічні функції, а їх розмір лише 1-2 мм і вони мають дуже ніжну структуру.
Після видалення кулі медиками було проведено герметичне ушивання твердої мозкової оболонки із тампонадою аутожиром.
Наразі стан пацієнта задовільний і військовий продовжує лікування в міській лікарні Хмельницького. Після нього на пораненого чекатиме ще реабілітаційне лікування.

Посилання на ситорінку Хмельницької міської лікарні:  https://www.facebook.com/%D0%A5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%9C%D1%96%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%9B%D1%96%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D1%8F-105936171322705