Щороку в Україні діагностують близько 120 тис. нових випадків захворювання на рак, а показник смертності становить понад 55 тис. щорічно. За даними Національного канцер-реєстру впродовж останніх років найчастіше виявляють рак молочної залози, рак легенів, колоректальний рак та рак передміхурової залози. Чоловіки ж хворіють на 19% частіше ніж жінки. Через війну на 2023 рік прогнози також невтішні, а причинами є невчасне обстеження населення, недоступність меддопомоги чи неможливість дотримуватися здорового способу життя й уникнення стресів.

Ще однією причиною та проблемою є необізнаність, непоінформованість та несвідомість українців у питаннях своєчасного виявлення та лікування раку. Щодня пацієнти та їх родичі стикаються з відсутністю професійної інформації щодо захворювань на рак, а інтернетом шириться безліч некоректних даних та відвертих міфів. А актуальна інформація щодо сучасних та ефективних методів лікування не завжди є доступною.
Задля розв’язання проблем якісного та фахового інформування українців Національний інститут раку запускає інформаційний YouTube-проєкт “ОНКОсвідомість”.