Не секрет, що у процесі одужання вагому роль відіграє саме психоемоційний стан пацієнта, від якого дуже залежить результат — перемога над недугою. А коли мова заходить про малечу, то тут, як кажуть, треба не говорити, а – діяти.

Так, у Хмельницькій обласній дитячій лікарні за ініціативи її очільниці Лілії Брухнової впроваджено в життя чимало цікавих і важливих проєктів для дітей, які перебувають у ній на лікуванні. Тут давно віді-
йшли від застарілих шаблонів і комплексно підходять до процесу оздоровлення: якісний ремонт приміщень, дороговартісне медичне обладнання, високий професіоналізм лікарів та підтримка психологічного стану найменших пацієнтів дають гарні результати роботи лікарні в цілому. Так сьогодні працює сучасний медзаклад для дітей, який, без перебільшення, входить до когорти кращих у державі.
Та на досягнутому зупинятися тут точно не збираються. І от нещодавно у поліклінічному відділенні КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» у рамках проєкту під назвою «Артпростір», тобто терапія мистецтвом, — було презентовано виставку юної хмельницької художниці Валерії Музики, яка вже шість років займається живописом. Її роботи встигли оцінити не лише в Україні, а й за кордоном. Відрадно, що на захід завітали й поважні гості: голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, директор Хмельницького обласного художнього музею Ольга Долінська, а також представники ЗМІ та колектив медзакладу, діти та їхні батьки.
Артпростір, до речі, вже тривалий час успішно реалізовується у стінах медзакладу. Це метод психотерапії, який дозволяє з допомогою творчості пережити внутрішні конфлікти, тривогу, страхи, що турбують дитину. А тепер у рамках цього проєкту в лікарні експонуватимуться дитячі твори мистецтв. Тут буде місце культурного спілкування, де експонуватимуться справжні шедеври та роботи подільських митців на різну тематику. Бо, безперечно, споглядання прекрасного, сприяє гарному настрою маленьких пацієнтів та швидшому одужанню. А постійно діючі експозиції надихатимуть діток на заняття творчістю та розвиватимуть їхній світогляд.
Насамперед, це турбота про емоційне самопочуття і психологічне здоров’я хворих через художню діяльність. Вона відіграє величезну роль у розвитку і корекції емоційного світу дитини.
Директор КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілія Брухнова наголосила: «Саме арттерапія, як один із елементів психотерапії, допомагає не лише усвідомити та опрацювати власні внутрішні переживання, а й подолати труднощі в спілкуванні із зовнішнім світом. Тож, не вагаючись, потрібно долучатися до світу мистецтва, взявши, до прикладу, олівці чи пензлі…»
Також очільниця лікарні додала, що завдяки співпраці з подільськими митцями, зокрема й талановитими маленькими художниками, стіни медзакладу обов’язково прикрасять ще багато оригінальних робіт у рамках Артпростору. А як інакше – мистецтво теж лікує.