Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Одне з найбільш небезпечних захворювань серед усіх ракових хвороб шкіри, оскільки розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Пухлина локалізується, здебільшого, в шкірі, значно рідше - в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа, періанальної і вульвовагінальної ділянках) тощо.
У 50 – 70% випадків меланома шкіри виникає в ділянці пігментної плями чи родимки. Серед основних факторів ризику розвитку меланоми виділяють такі:
🔹світла шкіра, світле волосся і світлі очі. При цьому ризик утворення меланоми збільшується залежно від місця проживання: чим ближче до екватора, тим вища вірогідність її виникнення;
🔹ластовиння та руде волосся;
🔹багато родимок;
🔹фототипи шкіри I-II;
🔹меланома в сімейному анамнезі;
🔹тяжкі сонячні опіки у дитинстві;
🔹великі вроджені пігментовані родимі плями;
🔹штучна засмага;
🔹ПУВА-терапія (з англ. Psoralen+UltraViolet A, лікування за допомогою довгохвильового ультрафіолетового опромінення та псораленів).
Ознаками можливого переродження невусів (родимок) у меланому є:
🔸поява в ділянці невуса неприємних відчуттів (поколювання, свербіж, біль);
🔸зміна кольору (набуття синього або чорного забарвлення);
🔸зміна форми невуса, його країв, збільшення у розмірах;
🔸зміна поверхні (підвищення над рівнем шкіри, поява бугристості чи поява мокріння, кровоточивості).
Якщо з'явились зміни у ділянці родимки чи ознаки, що можуть вказувати на меланому, негайно зверніться до лікаря. У жодному разі не займайтеся самолікуванням.
 

Якщо вчасно виявити меланому, її вирізають хірургічно та лікують. Цей тип раку шкіри може проростати глибоко в шкіру (інвазійна меланома), поширюватися у судини та в лімфатичні вузли (метастатична меланома). Вчасна діагностика вбереже від багатьох несприятливих наслідків.

При перших ознаках змін на шкірі, одразу звертайтеся до лікаря! Не нехтуйте рекомендаціями, будьте уважні та бережіть своє здоров’я.