Якщо ви зараз знаходитесь у безпечному місці, заплануйте тестування на ВІЛ. Пройти тестування на ВІЛ, а також гепатити В та С можна впродовж тижня, з 15 по 20 травня, у сімейного лікаря. Тестування проводиться безкоштовно та конфіденційно.

ВІЛ-інфекція — інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Якщо довго не лікувати ВІЛ-інфекцію, вона руйнує імунну систему та призводить до синдрому імунодефіциту людини (СНІД). СНІД — четверта стадія захворювання.
Залишатися стійким до ВІЛ-інфекції можна. І тестування є першим кроком, аби продовжувати повноцінне життя: мріяти про майбутнє, створювати сім’ю та народжувати дітей. Якщо у людини підтвердився позитивний статус, вона може розпочати прийом АРТ — так вірус імунодефіциту не розвиватиметься в її організмі.
За оцінками експертів загалом в Україні 257 тисяч людей інфіковані ВІЛ. З них третина досі не знають, що є носіями ВІЛ. Це означає, що підступна хвороба непомітно, але впевнено руйнує день за днем їхнє здоров’я.
І навіть коли ВІЛ досягає своєї цілі і знищує імунну систему, ми не завжди розпізнаємо його під маскою різноманітних симптомів, чи то незрозумілої втомлюваності, чи почастілих пневмоній або рецидивів герпесу тощо. За 5–10 років людина часом і пригадати не зможе, коли вона інфікувалася ВІЛ.
Отже, єдиним правильним рішенням може стати тестування. Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці, обов’язково скористайтеся можливістю дізнатися свій ВІЛ-статус. На щастя, медицина не стоїть на місці і для діагностики ВІЛ швидким тестом достатньо лише 15 хвилин: це той час, який дає шанс зробити правильний крок і врятувати власне життя, розпочавши лікування.