Під час зустрічі з директором КНП «Хмельницький обласний центр служби крові» Володимиром Левицьким незадовго до Всесвітнього дня донора крові, який відзначили 14 червня, цікавилися, як працює колектив центру в цей складний період і як тримає він свій медичний фронт.

— У перші дні повномасштабної війни робота всього колективу перейшла в цілодобовий режим. Ми були приємно вражені, наскільки багато в нас свідомих і небайдужих хмельничан. До центру служби крові стояли величезні черги, а люди все підходили і підходили. Усвідомлення того, що твоя кров може врятувати життя, що вона дуже потрібна для наших воїнів, потрібна там, де важкі бої, приводило до нас тисячі людей.

Нині, після року війни, Хмельницький центр служби крові працює в звичному режимі. Колишніх черг уже немає, проте потреба в донорській крові залишається. Є багато поранених, для лікування яких дуже потрібна кров. Крім того, у медичних закладах чимало цивільних осіб, які потребують оперативних втручань, з травмами, іншими проблемами, для лікування яких вкрай необхідні препарати крові. І я завжди наголошую, агітуючи за донорство, що кров однієї людини може врятувати життя трьом.
— А хто може стати донором?
— Людина віком від 18 до 60 років, яка має вагу не менше 50 кілограмів. За день перед здачею крові рекомендуємо не вживати жирної їжі, молочних продуктів. А тим, хто курить, треба утриматися від паління цигарок за дві години до здачі крові. Із собою потрібно взяти паспорт. Додам, що попередньо терапевт проводить огляд майбутнього донора, вимірює тиск і приймає рішення про те, чи може людина здавати кров.
Відмовляємо особам, які мають проблеми з серцем, після оперативного втручання, хворим на гепатит, ВІЛ-інфікованим.
Усім, хто наважується вперше прийти до нашого центру для здачі крові, скажу, що процедура не болісна, займає 30-40 хвилин. Віддаючи 400 мілілітрів крові, не варто переживати, адже за два тижні вона оновлюється і для організму це корисно. Кров можна здавати без шкоди для здоров’я через кожні два місяці.
Варто згадати, що при Хмельницькому обласному центрі служби крові створена виїзна бригада спеціалістів, які, відвідуючи різні населені пункти, підприємства, організації, проводять забір крові на місцях.
— Розкажіть більше про колектив Хмельницького обласного центру служби крові.
— Він налічує 125 осіб, маємо своє відділення й у Кам’янці–Подільському. Дуже приємно, що майже всі представники нашого колективу є донорами. Серед них – почесні донори, які здавали кров 40 разів, і троє працівниць – заслужені донори України, адже здавали кров 100 разів.
Хоч нині дуже важкий час для українців, медикам доводиться працювати в складних умовах, але нас об’єднує віра в Перемогу, яка додає сил і енергії. Ніколи не втратити їх і бути максимально корисним для людей бажаю всім своїм колегам.

«Подільські вісті» щиро вітають колектив Хмельницького обласного центру служби крові, донорів і зичать міцного здоров’я, сімейного затишку, добробуту і, звісно, миру та плідної праці на благо України.